Een stroomtang is een meetapparaat dat niet iedere elektronicus bezit, maar vooral voor het meten van grotere stoomsterktes is het heel handig. Het feit dat je een stroom kunt meten zonder de kabel te onderbreken, is een groot pluspunt. Deze keer bekijk ik de eerste stroomtang die de inmiddels welbekende Chinese fabrikant Fnirsi heeft gelanceerd, de DMC-100. Zoals de meeste apparaten van Fnirsi is ook deze stroomtang scherp geprijsd (minder dan 50 euro), heeft een moderne vormgeving en een bezit een fraai kleurenscherm. En dat laatste is iets wat je bij stroomtangen zelden ziet. Behalve een type van Owon ken ik geen enkele stroomtang met een kleurendisplay.
 
Fnirsi DMC-100
De slanke Fnirsi DMC-100 is voorzien van een fraai kleuren-display.

Veel mogelijkheden

Een stroomtang is een instrument waarbij de stroom door een draad wordt gemeten door deze door een trafokern te voeren, die is uitgevoerd als een “bek” die geopend kan worden om de draad erdoor te voeren. In dit geval gaat het om een relatief kleine bek die kabels tot circa 2,5 cm diameter kan opnemen, maar voor de meeste huis-, tuin- en autotoepassingen zal dat zeker voldoende zijn. De meter kan stromen tot 600 A meten en naast wisselstroom kan de DMC-100 ook gelijkstroom meten. Bij veel stroomtangen is de contactloze stroommeting gecombineerd met multimeterfuncties en ook bij dit apparaat is dat het geval. De DMC-100 kan vrijwel alles wat een doorsnee multimeter kan: Gelijk- en wisselspanningen en -stromen, weerstand, capaciteit, temperatuur, frequentie, diode- en doorgangstester. Daarnaast biedt de Fnirsi DMC-100 nog enkele extra’s die later worden besproken.

De Fnirsi DMC-100

De vrij smalle stroomtang is circa 19,5 x 7,5 cm groot en deze wordt gevoed door een interne lithiumaccu van 1500 mAh die goed is voor zo’n tien uur gebruik. Het apparaat maakt een stevige indruk, de klem sluit nauwkeurig en is voorzien van een stevige veer. Aan de voorzijde zit een 2" groot kleurendisplay dat een contrastrijk beeld met veel informatie levert. De bediening geschiedt door middel van vijf knoppen onder het display. Aan de zijkant vinden we nog een zesde knop die dient voor het inschakelen van de ingebouwde “zaklamp”. Daarnaast zit een USB-C-poort onder een afdekkapje voor het laden van de accu en de communicatie met een PC. Aan de onderzijde zitten de twee aansluitingen voor de multimeter. Een stroomaansluiting ontbreekt hier, want die functie is al aanwezig via de klem van de stroomtang.
 
Fnirsi DMC-100 contents
Een set meetpennen, een temperatuursensor en een USB-laadkabel worden standaard meegeleverd.

De DMC-100 wordt geleverd met een beknopte Chinees/Engelstalige handleiding, een set meetsnoeren voor de multimeter, een temperatuurprobe en een USB-C laadkabel. Ditmaal wordt helaas geen opbergtasje meegeleverd (daar was ik de laatste tijd bij Fnirsi producten wel aan gewend geraakt, het zijn heel handige tasjes).

Inschakelen en meten

Het werken met de DMC-100 is heel eenvoudig. Maar doordat elke toets een dubbelfunctie heeft, moet je wel oppassen waar je hoe lang op drukt. Zo is de aan/uit-toets niet alleen verantwoordelijk voor het in- en uitschakelen van de meter door deze wat langer ingedrukt te houden, maar bij een korte druk wordt de nulinstelling bij de gelijkstroommeting geactiveerd. Het mooie display toont veel informatie. Bovenaan staan de eenheid en de meetwaarde (drie cijfers bij de stroommeting, vier bij de multimeter). Daaronder worden de minimale en maximale gemeten waarde getoond en helemaal onderaan staan symbooltjes voor alle meetmogelijkheden van de multimeter. Met de pijltjestoetsen kies je een van deze symbolen, door kort drukken op de middelste toets wordt de tweede (of derde) functie in het symbool geselecteerd (bijv. van gelijk- naar wisselstroom, van frequentie- naar temperatuurmeting). Door lang indrukken van de Save toets kom je in een instellingenmenu terecht, waar je o.a. de taal, de helderheid van het display, de temperatuureenheid en de automatische uitschakeltijd kunt instellen.
 
Fnirsi DMC-100 clamp
De bek van de stroomtang is geschikt voor kabels met een diameter van maximaal 2,5 cm.

Handige extra mogelijkheden

Naast alle basisfuncties biedt de DMC-100 nog diverse extraatjes. Zo kun je met één meetpen vaststellen waar de fase-aansluiting in een stopcontact zit. Aan de voorkant van de bek zit een sensor om contactloos spanningvoerende leidingen te detecteren. Maar het mooiste vind ik de grafische weergave van het meetverloop over de tijd. Met de Save-knop kun je de momentele meetwaarde in het geheugen opslaan. Naast het display verschijnen de acht meest recente opgeslagen waarden, in het geheugen is plek voor 30 stuks. Deze waarden kun je bekijken via het instellingenmenu. Ook kan de meter tegelijkertijd spanning en stroom meten en daaruit het vermogen berekenen. Ik neem aan dat hierbij geen rekening wordt gehouden met de faserelatie tussen beide, maar het is toch mooi meegenomen. Verder is er nog een ingebouwde zaklampfunctie, maar die geeft niet al te veel licht en is hooguit handig om de klem op een donkere plek wat bij te lichten.

Praktische ervaringen

Werken met de DMC-100 is werkelijk aangenaam. Het apparaat start binnen een seconde op en geeft op het duidelijke display veel informatie. Ik moest wel wennen aan de dubbele functies van de toetsen. In het begin drukte ik regelmatig verkeerd, waardoor ik bijvoorbeeld naar een andere functie schakelde terwijl ik eigenlijk de Hold-functie wilde activeren. Maar na enige tijd heb je dat wel door. Ik heb de nauwkeurigheid van de verschillende multimeter- en stroomtang-functies getest en dat viel allemaal royaal binnen de specificaties die Fnirsi opgeeft, vaak was het meer dan een factor 2 nauwkeuriger. Bij de stroomtang heb ik maar kunnen testen tot zo’n 15 A, ik ga er van uit dat de nauwkeurigheid bij grotere stromen ook oké is.
 
display1
Links het display bij de stroommeting, rechts bij de vermogensmeting.

Gelijkstromen meten

Bij wisselstromen kun je direct een meting uitvoeren, maar bij gelijkstromen moet je eerst de meter op nul zetten met een korte druk op de aan/uit-toets. Dat is (voor zover mij bekend) bij alle stroomtangen nodig om de invloed van de omgeving te compenseren. De trafo in de bek reageert op allerlei metalen voorwerpen in de nabijheid en daardoor staat de meter niet precies op nul. Als je de meter heen en weer beweegt over de labtafel, dan zie je ook dat die nulinstelling wat verandert. Het is daarom belangrijk dat je vlak voor de DC-meting pas de meter op nul zet en dan meteen de meting uitvoert. Ook de plek van de kabel in de bek heeft bij het meten aan dunne kabels wat invloed. Daarom is de nauwkeurigheid bij stroomtangen ook nooit zo groot, in dit geval geeft de fabrikant 2,5% op. Maar vooral bij grotere stromen gaat het er meer om een goed idee te krijgen van de grootte, niet zo zeer de exacte waarde.

En hoe zit het met kleine stromen?

Veel elektronici willen graag kleine stromen meten met een stroomtang, maar daar zijn de meeste tangen niet geschikt voor. In dit geval bedraagt de resolutie bij AC en DC 10 mA, maar een redelijk betrouwbare meting is pas mogelijk bij een veelvoud hiervan, pakweg 100 mA. Dit kun je oplossen met de oude truc door een kabel meermaals door de bek te winden. Bij vijf windingen door de bek geeft de meter ook vijfmaal de grootte van de stroom door de kabel aan.
 
DMC-100 display2
Links het display bij de grafische weergave van het meetverloop, rechts het display met een witte achtergrond als kort op de zaklamp-toets wordt gedrukt.
Wat valt er nog te melden? Ik vind het grafische tijddisplay heel handig, samen met de mogelijkheid om meerdere waarden op te slaan. Bovendien werkt dit niet alleen bij de stroomtang, maar ook bij de multimeter. De opgeslagen waarden staan in een keurig overzicht waarbij ook vermeld wordt om welke eenheid het gaat (stroom, spanning, capaciteit enz.). En de contactloze spanningsdetector werkt bij dit apparaat nu eens goed, in tegenstelling tot eerdere Fnirsi apparaten die ik getest heb. Het enige dat tegen viel, was de temperatuurmeting. Die zat er flink naast met de bijgeleverde sensor. Maar dat vind ik niet zo belangrijk, daar schaf ik geen stroomtang voor aan.

Conclusie

Ik heb niet zo veel toepassingen voor een stroomtang, maar dit handige meetinstrumentje biedt zo veel leuke extra’s dat ik overweeg om er toch eentje aan te schaffen. Voor een prijs van nog geen 50 euro krijg je een fraai afgewerkt apparaatje met een mooi display en veel mogelijkheden. Dat is het geld dubbel en dwars waard!