JOY-iT LCR-T7 Multifunctionele TesterMultifunctionele testers zijn altijd leuk om te hebben voor discrete componenten, voor zowel passieve als actieve onderdelen. Soms zijn waarden of typenummers moeilijk te lezen en, in het geval van discrete halfgeleiders met exotische typenummers, wilt u misschien controleren wat voor soort component het is. En zelfs als u het onderdeel visueel kunt identificeren, wilt u misschien weten of het nog werkt en of het – tot op zekere hoogte – voldoet aan de oorspronkelijke specificaties. Hier komt een tester als de JOY-iT LCR-T7 goed van pas: even checken met welk onderdeel we te maken hebben, of in ieder geval kijken of het het onderdeel is dat we ervan verwachtten.

Met andere woorden, met dit soort apparatuur is het eenvoudig om afzonderlijke componenten te testen, te identificeren wat voor soort onderdeel het is – in het geval van halfgeleiders – en zelfs om erachter te komen wat de juiste pinning is. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een tester, dus verwacht geen zeer nauwkeurige metingen van dit apparaat. Dat moet je niet eisen van een meetapparaat dat nog geen drie tientjes kost.
 
Een van de leuke dingen van de LCR-T7 is dat hij heel eenvoudig te bedienen is: sluit het te testen component gewoon aan op de ZIF-socket-strips op het voorpaneel, met of zonder de draden en clips die bij de tester horen en druk op de Start-knop. Dat is het. Het apparaat herkent automatisch welk type component is aangesloten en toont de belangrijkste parameters en pinning (indien van toepassing) op het LCD-scherm.

Ondersteunde apparaten

De lijst met componenten die getest kunnen worden met de JOY-iT LCR-T7 (zie kader) is best indrukwekkend voor zo'n klein en betaalbaar toestel. De waarden die worden gemeten en weergegeven, zijn natuurlijk afhankelijk van het type component dat wordt getest. Afbeelding 1 toont enkele resultaten voor verschillende soorten componenten, de handleiding[1] geeft een compleet overzicht van alle componenten die getest kunnen worden.

LCD met testresultaten.
Afbeelding 1: LCD met testresultaten.

Hoewel Darlington-transistors niet in de lijst staan, lijkt het erop dat de LCR-T7 nog steeds nuttige informatie geeft over deze componenten. Ze zijn te herkennen aan een hoge Vbe (> 0,7 V), en de identificatie van de pinning is correct voor de Darlingtons die ik heb getest. Vertrouw echter niet op de andere metingen die worden weergegeven voor dit type transistor.

Beginnen

Na het uitpakken moet je eerst de interne lithiumbatterij opladen met behulp van de micro-USB-kabel die bij de LCR-T7 wordt geleverd. De tweekleurige LED naast de USB-connector brandt rood tijdens het opladen en groen wanneer de batterij volledig is opgeladen. De tester kan ook worden gebruikt als deze via USB wordt gevoed.
 
Voer de automatische kalibratie van de LCR-T7 uit door de klemmen kort te sluiten (zie afbeelding 2) en op de Start-knop te drukken.

Kalibratie met kortgesloten testaansluiting.
Afbeeldong 2: Kalibratie met kortgesloten testaansluiting.

Wanneer ongeveer 22% van de kalibratie is voltooid, vraagt ​​het display u om de kortsluiting te onderbreken; wanneer deze zijn losgekoppeld, zal de kalibratie automatisch doorgaan en eindigen. De handleiding vermeldt niet wanneer of hoe vaak de tester opnieuw moet worden gekalibreerd, maar het kan geen kwaad om dit af en toe te doen, denk ik, vooral als je niet zeker bent van de testresultaten van een onderdeel.
 
Voor de eerste tests worden een elektrolytische condensator en een LED bij deze componententester geleverd. Naar mijn mening zou het een betere keuze zijn geweest om enkele driepotige discrete halfgeleiders toe te voegen om de automatische type en de pin-identificatie te demonstreren.

Componenten aansluiten

De ZIF-socket voor het aansluiten van componenten (Figuur 3) is een uitstekende oplossing; een eenvoudige, normale socket zoals die op veel vergelijkbare testers wordt aangetroffen, slijt in een mum van tijd.

Testen van componenten in de ZIF-socket of met de testclips.
Afbeelding 3: Testen van componenten in de ZIF-socket of met de testclips.

Voor het aansluiten van componenten met dikkere pinnen worden drie testclipkabels meegeleverd om beschadiging van de ZIF-bus contacten te voorkomen. De volledige bovenste rij en de vier meest rechtse aansluitingen van de onderste rij worden gebruikt voor het testen van de meeste componenten, waarbij "1", "2" en "3" de locatie voor de pinnen van het component markeren. De drie resterende pinnen links van de onderste rij (gemarkeerd met "K" en 2 x "A") zijn voor het testen van zenerdiodes met spanningen tot 30 V.

IR-detector

De LCR-T7 heeft ook een geïntegreerde IR-detector die de apparaat- en datacodes van afstandsbedieningen kan decoderen en weergeven met behulp van het NEC-protocol. Voor apparaten met andere IR-protocollen toont de tester een rode stip in de hoek van het scherm wanneer een IR-signaal wordt gedetecteerd, zodat u in ieder geval kunt controleren of uw afstandsbediening werkt of niet. 

Eenvoudig maar nuttig

In al zijn eenvoud is de LCR-T7 zeker een handig stuk gereedschap. Ik geef de voorkeur aan een normale multimeter voor het meten van zaken als accuspanning en weerstand, vooral omdat die toch altijd op mijn werkbank staat. Maar voor andere componenten, vooral voor halfgeleideronderdelen, is het echt geweldig om snel het type en de pinning te identificeren en de belangrijkste parameters op het display te krijgen door simpelweg aan te sluiten en op een knop te drukken. En wat we allemaal leuk vinden: de prijs is ook leuk!

Functies en specificaties

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

Meetbare componenten Weerstand, condensator, spoel, thyristor, TRIAC, (dubbele) diode, Zenerdiode, veldeffect transistor, bipolaire transistor, infrarood afstandsbediening
Ondersteund IR-protocol NEC (gebruikt door veel fabrikanten)
Display type 1.8” TFT LCD (160 x 128 pixels)
Bijzonderheden Automatische kalibratie, bediening met één toets
Ingebouwde batterij Lithium-ion oplaadbare, 3,7 V, 350 mAh
 

MEASURING RANGES

Capaciteit 25 pF - 100 mF
Weerstand 0,01 Ω - 50 MΩ
Inductie 0,01 mH - 20 H
Batterij 0,1 V - 4.5 V
Zenerdiode spanning 0,01 V - 30 V
Diode UF < 4,5 V


Vertaling: Hans Adams