Nu nog zorgen voor een draadloze verbinding met de lamp. Daar had ik nog wel een truc voor: bij de bouwmarkt kun je van die sets van draadloos bestuurbare stopcontacten kopen. Op de afstandsbediening zitten dan aan- en uit-knoppen voor bijvoorbeeld drie van die stopcontacten. Mijn collega Roy uit ons lab heeft me geholpen, door vier stukjes draad aan twee van die drukknoppen te solderen. En die heb ik verbonden met relais 0 en 1 van mijn uitbreidingsprint. Als ik nu „R 0 1 + [CR]“ gevolgd door „R 0 1 – [CR]“ naar de SAM -kaart stuurde, kon ik de aan-druktoets van mijn draadloze afstandsbediening emuleren. En met „R 0 0 + [CR]“ gevolgd door „R 0 0 – [CR]“ kon ik de uit-druktoets bedienen.

Ik heb de MQTT-test-client zó geprogrammeerd, dat hij automatisch een [CR] toevoegt achter de ontvangen berichten. Verder moet de baudrate van de virtuele COM-poort worden ingesteld op 9600 en moet de DTR-lijn worden geactiveerd. U kunt in de broncode (hieronder vindt u een link om die te downloaden) bekijken, hoe dat in C# in zijn werk gaat. Nu kon ik de lamp in mijn werkkamer van overal op de wereld vandaan bedienen. Maar dat kon natuurlijk iedereen die de juiste tekencombinatie (en het juiste topic) kende! Daarom heb ik dat experiment snel weer beëindigd. :-)

Probeer mijn test-client met elektronica-koppeling zelf maar eens uit. U kunt, zoals eerder vermeld, gerust ook een Arduino gebruiken. Een sketch om tekenreeksen te ontvangen en iets te besturen is niet zo moeilijk te programmeren.

Voorlopig hebben we nog een PC en een toetsenbord als invoerapparaat voor onze commando’s nodig. Dat willen we natuurlijk veranderen... Dus we gaan door in het volgende deel!