Onlangs kwam er weer iets leuks op mijn bureau: een tweekanaals, 100 MHz digitale oscilloscoop. De Owon SDS1102 wordt al geruime tijd verkocht in de Elektor Store, en we hebben het al eerder beoordeeld. Het is een relatief simpele oscilloscoop, zeker vergeleken met de Hameg HMO1522 die normaal op mijn werktafel staat (zie afbeelding 1), maar dat is een toestel uit een heel andere prijsklasse.

Afbeelding 1: De Owon SDS1102 en mijn Hameg HMO1522 op de achtergrond. Welke van de twee bedieningspanelen heeft jouw voorkeur?

Deze Owon wordt gezien als een oscilloscoop voor beginners, een indeling waar ik het niet helemaal mee eens ben. De lage prijs draagt ​​zeker bij aan dat imago en qua specificaties en nauwkeurigheid zal mijn Hameg veel beter presteren. Maar dat betekent niet dat ik de Owon niet goed vind, integendeel. Laat me mijn indruk met je delen.
 

Ergonomie

Het eerste dat opvalt is het lichte gewicht van deze oscilloscoop en dat hij relatief klein is voor een oscilloscoop voor op de werktafel. Het is natuurlijk fijn als een meetinstrument licht is en weinig ruimte inneemt, maar dit komt de gebruiksvriendelijkheid niet altijd ten goede. Niets is bijvoorbeeld zo vervelend als een meetinstrument dat te licht is om op zijn plaats te blijven staan als je knoppen bedient om instellingen of bereiken aan te passen. Maar eenmaal op de werktafel voor de eerste metingen, zult je merken dat er ergonomisch niets mis is met deze Owon SDS1102: zelfs op een glad werkoppervlak is hij eenvoudig te bedienen.
 
Mijn opmerking over de kleine afmetingen van de oscilloscoop heeft voornamelijk betrekking op de diepte van het apparaat. Het frontpaneel is qua formaat niet veel anders dan een klassieke scope uit het CRT-tijdperk, het bedieningspaneel is ruim en overzichtelijk en de knoppen werken prettig. De eenvoud en overzichtelijkheid van het bedieningspaneel is voor mij een pluspunt. De meest essentiële knoppen voor de instellingen zijn snel gevonden. Het LCD-scherm is groot, helder en duidelijk en qua kijkhoek valt er niets te klagen.
 

De gebruikersinterface

Helaas is de gebruikersinterface niet in alle opzichten goed doordacht, aangezien sommige - minder vaak gebruikte - instellingen en functies verborgen zijn in menu's of onder knoppen waar je ze niet meteen zou verwachten. Heel irritant is dat menu's na relatief korte time-out automatisch sluiten als je geen knoppen bedient, maar gelukkig is dit in de instellingen aan te passen of zelfs helemaal uit te schakelen.
 
De knop Measure opent een menu waar de gebruiker automatische metingen van de ingangssignalen aan het display kan toevoegen. Op mijn Hameg is de lijst beperkt tot de meest voor de hand liggende metingen, zoals periodetijd of RMS-waarde van het ingangssignaal; maar op de Owon verschijnt een zeer lange lijst. Een veel te lange lijst naar mijn smaak, waarbij je vaak de handleiding moet raadplegen om te begrijpen wat er precies gemeten wordt.
 

USB-connectoren

Op het frontpaneel zit ook de gebruikelijke USB-A aansluiting om een ​​geheugenstick in te pluggen. Screendumps en meetwaarden kunnen eenvoudig worden opgeslagen voor verdere verwerking op een computer. Deze aansluiting wordt ook gebruikt bij een eventuele firmware update, maar op de website van Owon kon ik geen downloads met (nieuwere) firmware voor de SDS1102 vinden.
 
Een tweede USB-poort (type B) bevindt zich aan de achterkant van de oscilloscoop. Met een USB-kabel is deze aansluiting te koppelen aan een pc. De meegeleverde cd bevat software om metingen van de oscilloscoop naar de computer te sturen (Afbeelding 2).

Afbeelding 2: Het scherm van de oscilloscoop weergegeven op mijn pc.

Bovendien kan de SDS1102 met deze software op afstand worden bediend (Afbeelding 3). Ik heb hier geen directe toepassing voor, maar het kan van pas komen.

Afbeelding 3: Bediening van de SDS1102 via USB.

Stroommeting:

In de kanaalinstellingen merkte ik - naast de mogelijkheid om een ​​1:100 of zelfs een 1:1000 probe te kiezen - een instelling voor stroommeting, dit heb ik nog niet eerder op een scoop gezien. Simpel gezegd: een ingangskanaal meet de spanning over een weerstand waarvan je de waarde invult in de instellingen van de oscilloscoop. De spanning die de sonde meet, wordt automatisch omgezet in de stroom die door de weerstand vloeit. Klinkt handig, maar in de praktijk heb je een differentiële sonde nodig, tenzij deze weerstand aan één kant op GND is aangesloten. Misschien kun je zelfs de interne functies van de scoop gebruiken om het spanningsverschil tussen de twee kanalen om te zetten in een stroom, maar na een eerste mislukte poging heb ik niet verder gezocht. Naar mijn mening zou de handleiding die bij de SDS1102 wordt geleverd, meer informatie moeten geven over deze functie.
 

Handleidingen

Over de handleiding gesproken, deze Owon-scope wordt geleverd met een gedrukte Quick Guide die - zoals de naam al doet vermoeden - de gebruiker op weg helpt met het aansluiten, kalibreren en uitvoeren van de meest elementaire metingen. De bijbehorende cd bevat de veel uitgebreidere gebruikershandleiding, die de SDS1102 in meer detail behandelt. Ook staan ​​er duidelijke voorbeelden in die laten zien hoe je kunt meten met deze oscilloscoop. Het is geen kwalitatief hoogstaand lesmateriaal, maar bevat zeker handige instructies en tips voor de beginnende oscilloscoopgebruiker. En, zoals ik al zei, zelfs doorgewinterde technici zullen deze handleiding van tijd tot tijd moeten raadplegen om alle functies en bediening volledig te begrijpen.
 

SDS1102 biedt eenvoud

In de meeste reviews op internet wordt deze SDS1102 gezien als een goedkope oscilloscoop voor beginners en toegegeven, qua specificaties en features zeker geen instrument uit het top segment, dat mag je niet verwachten van een apparaat met deze prijs. Er is zeker wat kritiek, maar ik hou echt van de eenvoud en duidelijkheid van de bediening. Eindelijk een oscilloscoop waar je in één oogopslag eenvoudige instellingen zoals tijdbasis en triggerinstellingen kunt vinden... een goede reden om deze oscilloscoop te kopen!


Vertaling: Hans Adams