Eenvoudige start

Als je voor het eerst met zo’n STEMlab-bordje aan de slag gaat, kun je het beste beginnen met het lezen van de documentatie die onder de Help-knop op de RP-website zit. Deze documentatie is een stuk overzichtelijker dan de oude en na de eerste pagina’s heb je het ding zo aangesloten en aan de praat. Daarbij kun je het beste het bordje rechtstreeks met een ethernet-kabeltje op de aanwezige router aansluiten. Het herkennen van het bordje in het netwerk loopt nu ook veel gemakkelijker, je hoeft in de browser alleen maar een commando met enkele cijfers van het MAC-adres in te typen. Dan verschijnt de user-interface die nu een aantal smartphone-achtige icoontjes toont. Hier staan de (voor)geïnstalleerde apps, maar ook een aantal andere icoontjes; hier vind je uiteraard de marketplace voor het downloaden van meer apps, maar ook een aantal nieuwe functies, waaronder een netwerk-manager en een update-functie voor het OS vanuit de browser. Wil je gebruik maken van een Wifi-verbinding, dan kun je in de netwerk-manager het bordje aanmelden in het Wifi-netwerk en het wachtwoord invoeren, waarna het IP-adres verschijnt waaronder het bereikbaar is in het netwerk.

Aan de bestaande apps is, voor zover ik heb kunnen zien, weinig of niets veranderd. Voor een beschrijving van de oscilloscoop/generator en spectrum analyser kunt u het artikel ‘Nieuwe apps voor Red Pitaya’ nog eens nalezen. Het maakt hierbij niet uit of een 10- of 14-bits STEMlab-versie is aangesloten, het zichtbare resultaat op het beeldscherm is bij beide hetzelfde. Voor de nieuwe apps zijn in de documentatie uitgebreide beschrijvingen aanwezig.

Met de STEMlab 125-10 heeft de originele Red Pitaya er een leuk klein broertje bij gekregen, dat voor het gros van de toepassingen niet onder doet voor de grote versie. Dankzij het voorgeprogrammeerde SD-kaartje kan de gebruiker er meteen mee aan de slag en heeft hij direct de meest gebruikte apps tot zijn beschikking.

Diverse combinatiepakketten
Er zijn verschillende pakketten met de STEMlab 125-10 en de STEMlab 125-14 verkrijgbaar, variërend van een bordje zonder toebehoren (met uitzondering van een netadapter en een SD-kaartje, die zitten standaard overal bij) tot een uitgebreide kit met kastje, diverse meetkabels, connectoren en uitbreidingsbords voor gebruik als logic analyser of-LCR-meter. Deze toebehoren zijn ook allemaal los te koop, zodat je een bestaand bordje naar behoefte kunt uitbreiden met datgene wat je nodig hebt: een kastje, een LCR-module, een set meetkabels of iets anders.

Elektor biedt de diagnostic kit met de STEMlab 125-10 nu tijdelijk aan voor een speciale introductieprijs van € 269,- (Elektor-leden € 242,10). Deze kit bevat naast een STEMlab 125-10 een netadapter, een voorgeprogrammeerde microSD-kaart, 2 oscilloscoop-probes, een Wifi-dongle, 2 SMA/BNC-connector, 2 50-ohm-afsluitconnectors, 2 SMA-T-adapters, 9 probe-clips met een aansluitkabel voor de logic analyser, een ethernet-kabel plus een doorzichtige kunststof behuizing. Daarmee haal je een heel compleet meetstation in huis!