Van de blokgolf is alleen
de basisfrequentie overgebleven.
Met de tijdbasis op de minimumwaarde (5 ns/div) kunnen we signalen van hogere frequenties visualiseren. Maar er zijn duidelijk grenzen: Op het screenshot hiernaast, blijft er niet veel over van het blokgolfsignaal van 20 MHz op spoor 1: het lijkt sterk op de sinus van 20 MHz op spoor 2. Dat is heel normaal: de harmonischen van het blokgolfsignaal van 20 MHz liggen buiten de doorlaatband van de oscilloscoop, dus zien we alleen de basisfrequentie.
De twee signalen (blokgolf en sinus) van 20 MHz uit de generator die hier zijn aangesloten op de 2 ingangen van de oscilloscoop zouden in fase moeten zijn...


 
FFT-weergave, 10 kHz/div
15 kHz wordt correct weergegeven

Andere functies

Dankzij een FFT-analyse (Fast Fourrier Transform) waarvan we het venster kunnen kiezen (Hamming, Rectangle, Blackman, etc), kunnen de gemeten signalen worden gevisualiseerd als een frequentiespectrum. Het weergegeven frequentiebereik wordt weergegeven in de vorm xxx kHz/div en zonder verdere referentiepunten. Dat is niet erg professioneel, maar het geeft beginnelingen wel de kans om het verband tussen tijd- en frequentiedomein te ontdekken.

Het apparaat heeft ook een frequentiemeter-functie (vreemd genoeg in het handboek aangeduid als cymometer). De frequentie van het gemeten signaal (Frequency) kan continu worden weergegeven onderaan het scherm, tegelijk met andere waarden zoals periodetijd (Period), stijg-/daaltijd (RiseTime, FallTime) of overshoot (Overshoot), enz.

FFT-weergave – 1 kHz/div – 12 kHz
wordt weergegeven bij 8 kHz: omvouwen van het spectrum
door onvoldoende filtering aan de ingang

Veel van de genoemde metingen kunnen in real time worden weergegeven met de knop Measure op het hoofdbedieningspaneel. Eerst moet u specificeren welke meting u wilt toevoegen (knop H1), dan kiest u het soort meting (knop F1) en tenslotte bevestigt u de keuze (knop F4). Dat werkt niet heel intuïtief, maar na twee of drie pogingen raak je er wel aan gewend.

Het opslaan van screendumps (BMP-formaat, 1,44 Mb) op een USB-stick werkt goed, als de stick maar geformatteerd is in FAT32-formaat. Het lukt niet om op te slaan op een stick die in FAT(16)-formaat was geformatteerd (er flitste even een foutmelding voorbij, maar dat ging te snel om hem te kunnen lezen).
 

Ontdek de wereld van de digitale oscilloscoop

Bij het uitvoeren van de tests met dit apparaat kwam ik twee keer voor een grote verrassing te staan. De eerste keer wist ik niet of de ingangen nu geactiveerd waren of niet. Dat kwam doordat de verticale gevoeligheid altijd wordt weergegeven. Ik heb dus een tijdlang tevergeefs gezocht naar het spoor van een kanaal dat uitgeschakeld was. Ik was ervan overtuigd dat het te zien zou moeten zijn omdat ik de verticale schaalwaarde kon zien staan op het scherm! Het is maar een detail, maar het is wel vervelend, gelukkig overkomt u dat maar één keer, of hooguit twee. Daarna hebt u er geen last meer van.

De tweede keer dat ik in verwarring werd gebracht, werd veroorzaakt doordat ik iets fout deed: het lukte me niet om een signaal stabiel in beeld te krijgen. Het had dan ook een veel te hoge frequentie (30 MHz) voor de gekozen tijdbasis (5 ms/div, een waarde van 5 ns/div zou slimmer zijn geweest). Het instabiele signaal dat ik zag was in feite een fantoomsignaal, veroorzaakt door het omvouwen van het spectrum (Aliasing, die fout komt duidelijk minder voor op professionele apparaten die een veel betere filtering van het ingangssignaal hebben).

Er is een VGA-connector (sub-D 15 pennen) om een extern scherm of beamer aan te sluiten. Dat is niet zo modern als een HDMI-poort, maar het is zeker niet minder betrouwbaar, en nu kunnen we ook een oud beeldscherm, dat met vervroegd pensioen achterin de garage stond opnieuw in gebruik nemen.

Al met al hebben we hier een apparaat met een comfortabel scherm, dat toch niet moeilijk is mee te nemen, en direct toegang geeft tot de belangrijkste bedieningsorganen. Niemand zal verbaasd zijn dat de prestaties van het instapmodel heel wat minder zijn dan die van de professionele apparaten, maar ze zijn zonder twijfel voldoende voor beginners die tegen bescheiden kosten de wereld van de digitale oscilloscoop willen ontdekken.
 

Conclusie

Minpunten

 
  • Anti-aliasing filter is onvoldoende (weergave van ongewenste signalen als de frequentie van het onderzochte signaal veel te hoog is voor de gekozen tijdbasis)
  • Verticale gevoeligheid beperkt tot 5 mV/div
  • Weergave in FFT-modus is niet optimaal
  • Beperkte mogelijkheden voor taalkeuze (op het geteste model)

Pluspunten

  • Licht in gewicht (ondanks de ingebouwde voeding) en stil (geen ventilator)
  • Groot scherm met een diagonaal van 20 cm, overzichtelijk ingedeeld, groot contrast, weinig reflecties
  • Geleverd met 2 BNC-BNC-kabels
  • Handige druktoetsen Menu off en Trigger 50 %