Dit bouwpakket bevat alle onderdelen voor een vierpotige robot met afstandsbediening. De robot wordt aangedreven door twaalf servo’s -drie voor elke poot- die worden aangestuurd door een Arduino Nano bordje. De afstandsbediening bevat ook een Nano-bordje en een joystick voor de besturing van de robot. De draadloze verbinding tussen beide units wordt verzorgd door twee nRF24L01-modules (2,4 GHz).
 
De doos is goed gevuld met onderdelen, en zoals altijd kan het geen kwaad om bij een bouwpakket eerst te controleren of de inhoud ook klopt:



Een geprinte handleiding met onderdelenlijst ontbreekt, maar er is wel een kaartje met een link naar de download van de documentatie en de software. Omdat ik geen zin had de hele link over te typen, ben ik naar de site van SunFounder gegaan en heb daar mijn weg naar de bouwbeschrijving gezocht. Op zich is er niets mis met die methode, maar ik kwam er pas later achter dat goed lezen had geholpen: ik klikte in de lijst met beschikbare manuals de eerste de beste link met ‘Quadruped’ aan en had daarmee de verkeerde handleiding te pakken. De onderdelenlijst klopte niet (natuurlijk had ik toen al lont moeten ruiken!) en dan tegen beter weten in aan de slag met het opbouwen van de robot om erachter te komen dat het toch echt niet werkt…. Natuurlijk geef je dan eerst de fabrikant de schuld, om uiteindelijk met enige schaamte te ontdekken dat de naam niet voor niets toevoeging ‘V2.0’ heeft, iets verder in de lijst staat wel de correcte handleiding met de correcte onderdelenlijst. Nou ja… bijna correct dan: er is nog steeds sprake van ‘acryl-platen’, terwijl het skelet van dit pakket uit houten onderdelen bestaat.
 
De batterijen voor deze robotkit zijn geen onderdeel van het pakket en zijn net een maatje groter dan penlights, type 18650 3,7 V Li-ion cellen die niet iedereen zomaar in huis zal hebben. Toch geen slechte keuze van de ontwerpers, deze cellen en bijbehorende laders zijn niet al te duur en redelijk goed verkrijgbaar. Door de hogere spanning per cel nemen deze minder ruimte in beslag dan een vergelijkbaar pakket NiCd of NiMH batterijen. Hoe dan ook: je zult ze wel moeten hebben om echt met deze robot te kunnen spelen. Tijdens het opbouwen, testen en afregelen -waar je heus wel even mee bezig bent- kun je wel alvast verder met een labvoeding op 7,5V, maar uiteindelijk zal de robot natuurlijk wel snoerloos moeten zijn. De 18650’s waar ik uiteindelijk mee heb gewerkt pasten wel wat krap in de batterijhouders en maakten niet meteen goed contact, de veerdruk was niet groot genoeg, maar als je ze goed aandrukt is dat zo opgelost.

Opbouw

Met de juiste beschrijving bij de hand verloopt de opbouw een stuk makkelijker. De instructies zijn zeer duidelijk, goed geïllustreerd en onderverdeeld in logische stappen. Je kunt makkelijk aan het einde van een opbouwfase stoppen om een dag of wat later verder te gaan, wat geen overbodige luxe is gezien de hoeveelheid werk die verzet moet worden om het eindresultaat te bereiken. Het is heus geen pakketje dat je wel even in een verloren uurtje opbouwt, neem er de tijd en de rust voor!
 
De bijgeleverde schroevendraaier past prima in de kleine schroefjes en boutjes en is te magnetiseren, wat af en toe goed van pas komt. Het is wel handig (lees: noodzakelijk) om er zelf een kleine puntbektang of pincet bij te hebben om (vooral) moertjes op hun plek te houden tijdens de assemblage:



Gelukkig heeft SunFounder wat extra schroefjes en moertjes toegevoegd, dus als er eentje valt of wegschiet, is dat geen ramp. Alles past heel netjes, alle onderdelen zijn mooi op maat gemaakt en zeer netjes afgewerkt. Alleen de connectortjes van de servo’s staan een beetje krap tegen elkaar aan, waardoor er wat meer kracht nodig om ze op hun plek te krijgen, maar dat is zeker niet onoverkomelijk.
 
Uiteindelijk heb je een compleet gemonteerde robot staan en dan zeggen de instructies dat je de snoeren van de servo’s netjes moet ordenen met de bijgeleverde wikkelslang. Logisch, de poten van de robot moeten niet verstrikt raken in de bedrading wanneer de robot in beweging komt, maar iets meer uitleg hoe je dat het beste kunt doen was welkom geweest.



Ik heb het zelf ingeschat met vier stukjes van ruim 10 cm waarmee ik steeds de drie kabels vanaf het servo-board naar elke poot heb opgebonden. Er blijft dan blijkbaar genoeg van die slang over om het later verder af te werken en dat dat gaf best een bevredigend resultaat. Kijk bij de eerste ‘looppogingen’ wel goed of de bedrading niet te strak zit of juist te los hangt en pas de kabelgeleiding indien nodig nog aan.

Afregelprocedure

Daarna moet de robot nog afgeregeld, de servo’s en daarmee de stand van de segmenten van de poten moeten in software zo afgesteld dat deze viervoeter goed kan lopen. Ook al is deze afregelprocedure duidelijk beschreven, in de praktijk blijkt het wat minder eenvoudig. Er is een papieren diagram en liniaal meegeleverd om de stand van de poten op te meten, maar echt lekker werkt dat niet. Het is een beetje lastig om de robot goed op het papier uit te lijnen voor de metingen, maar gelukkig luistert het niet zo nauw en heb je gauw een robot die klaar is voor gebruik.


 
Je kunt nu de robot rond laten lopen en besturen met de afstandsbediening of laten dansen met de Arduino-sketches die in de download zitten. Natuurlijk kun je de software ook zelf aanpassen, de handleiding geeft ook wel uitleg hoe de beweging van de poten in software wordt vertaald, maar dat is wel stof voor gevorderden.
 
Conclusie

Volgens de makers is dit bouwpakket ontworpen voor het onderwijs, om kinderen kennis te laten maken met robotica en Arduino-software. Ik denk dat begeleiding door iemand met enige kennis van zaken wel handig is. Toch zal het iedereen uiteindelijk wel lukken om de robot goed werkend te krijgen. Er is - bijna - niets aan te merken op de handleiding en ook de mechanische onderdelen zijn goed uitgekiend en verzorgd. De uitleg over het werken met de Arduino software is ook helder en duidelijk, ook al besef ik dat het zwaardere kost zal zijn voor mensen die minder of geen ervaring hebben op dit gebied.
Wat je uiteindelijk ook met de robot gaat doen: het opbouwen is in ieder geval al een knutselfeest (ook voor volwassenen!) waar je de nodige uurtjes zoet mee bent.