Heb je een geïsoleerde aansluiting op een oscilloscoop nodig? Je kunt er een kopen of zelf maken! Als je voor het laatste kiest, bekijk dan dit project van een geïsoleerde oscilloscope-probe.

Schema van de Oscilloscoop Probe & printplaat

Je kunt altijd inloggen op internet en een elektronisch onderdeel of een toepassing naar je huis laten sturen. Maar het is vaak leuker en leerzamer om het zelf te bouwen. Veel van de projecten die in de loop der jaren in ElektorMag zijn verschenen, zijn om die reden ontwikkeld. Een paar jaar geleden ontwierp en schreef Elektor-auteur Erik Lins bijvoorbeeld over een praktische geïsoleerde oscilloscoopsonde. Bekijk het schema hiernaast. 
 
isolated oscilloscope probe
De schakeling is relatief eenvoudig en bestaat voornamelijk uit een ADuM5242 (U1) en een AMC1200.
Zoals Lins uitlegde, genereert de ADuM5242 (U1) de elektrisch geïsoleerde spanningen 5 V (VCCiso) en 0 V (GNDiso) voor de ingangszijde. De twee elektrisch geïsoleerde digitale kanalen worden naar een driepins aansluitstrip CON5 geleid. De voeding voor de AMC1200 (U2) wordt gevoed via een kleine smoorspoel die de uitgangsspanning van de ADuM5242 iets meer afvlakt.
 
Isolated scope probe
De geïsoleerde oscilloscoop-probe
"Met moderne, goedkope componenten is het eenvoudig om een eenvoudige isolatieversterker voor oscilloscoopprobes te maken," legt Lins uit. "De smalle analoge bandbreedte beperkt weliswaar de toepassingsmogelijkheden, wat betekent dat het niet haalbaar is om bijvoorbeeld de signaalkwaliteit van differentiële signalen met hoge snelheid te meten (zoals LVDS, USB of Ethernet). Aan de andere kant kan de geboden elektrische isolatie soms voordelig zijn voor het aansluiten van dure differentiële probes, als de signaal/offset relatie van belang is of als het vermijden van aardlussen prioriteit heeft. Door de bescheiden kosten kun je ook meerdere exemplaren van deze schakeling maken en elk kanaal van je scoop uitrusten met elektrische isolatie. Deze isolatie is niet alleen voor het te testen apparaat, zoals dat ook met een scheidingstransformator kan worden bereikt; op deze manier is elk kanaal van elkaar geïsoleerd. Hierdoor kun je potentiaalvrije metingen doen op verschillende punten in een schakeling met slechts een enkele oscilloscoop".

Meer over de oscilloscoop-probe

Het Elektor-article (130297) over dit oscilloscoop-probe project verscheen in de Elektor-editie van september 2014. Leden van Elektor ontvangen ElektorMag, korting in de Elektor Store en volledige toegang tot de uitgebreide online bibliotheek van Elektor, waarin dit artikel en honderden andere artikelen zijn opgenomen. Word vandaag nog lid!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Testen & Meten!



Vertaling: Hans Adams