De DARC (Deutscher Amateur-Radio-Club) heeft in een recent verschenen persbericht geklaagd over de duidelijk toenemende storingen in het radioverkeer, draadloze diensten en zelfs in de DAB-ontvangst. Als schuldige wijzen ze niet correct ontstoorde LED-lampen aan. En de politiek, die dit thema verwaarloost en geen goede voorschriften uitvaardigt.

Volgens DARC zijn hun bezwaren bij het tot stand komen van de wet over elektromagnetische communicatie eenvoudig genegeerd. Het gevolg zou zijn, dat er LED-lampen verkrijgbaar zijn en ook gebruikt worden, die erg veel storende radiogolven opwekken. Ook de Bayerische Rundfunk heeft op dit probleem gewezen. Slecht of te goedkoop ontworpen LED-lampen hebben een geïntegreerde schakelende regelaar, die door zijn snelle schakelflanken elektromagnetische straling met een breed HF-spectrum uitstraalt. Ook de zogenaamde „elektronische trafo’s“ voor verlichtingssystemen op laagspanning zijn elektrisch gezien met geen pen te beschrijven, want ze genereren aan de uitgang blokgolven in het kHz-bereik, die via soms meterslange, als antenne werkende, aansluitdraden aan de lampen worden aangesloten. Zulke minderwaardige producten zouden gewoon verboden moeten worden. Daar komen dan nog de storingen bij die worden veroorzaakt door elektronische reclameborden en met LED’s uitgeruste verkeerslichten enzovoort.

De onwetende consument geeft de schuld voor slechte ontvangst ten onrechte aan de fabrikant van zijn radio. De politiek heeft het probleem onderschat, omdat in hun opinie toch al bijna alle radio-omroep per kabel of satelliet gaat en gedigitaliseerd is. De kritiek is vooral gericht tegen de huidige Duitse regering, die bij het tot stand komen van de wet een anders gebruikelijke hoorzitting met neutrale experts heeft afgewezen. Volgens DARC schendt de Bondsregering daarmee het internationaal recht en overtreedt ook nog het EU-handvest.