Welkom terug bij Elektor Lab Notes! Laten we even terugblikken op wat sommige Elektor-technici en -redacteuren de afgelopen weken hebben gedaan: een LoRaWAN-project, interviews met toptechnici, nieuwe Jumpstarter-campagnes en meer. Deel je feedback in het gedeelte Discussie onder aan de pagina. We willen van je horen! 
Elektor Lab Notes

Mathias Claussen (technicus/redacteur, Elektor)

Hieronder deel ik enkele labnotes over interessante artikelen en projecten die ik onlangs tegenkwam. Ik bied ook een paar opmerkingen over mijn werk aan, waarvan ik denk dat je ze nuttig zult vinden. Voel je vrij om contact met me op te nemen via Twitter met @ElektorMathias.

LoRaWAN voor een Weerstation
 
Als je weerstation zich buiten je wifi-bereik bevindt, kunt je LoRaWAN gebruiken. Ik heb een plek in mijn tuin die geschikt is voor een weerstation, maar dat valt buiten mijn wifi-bereik. Door een ESP32-PICO Kit te gebruiken, kan LoRaWAN een alternatief zijn. De gebruikte hardware is in principe hetzelfde als in het Elektor Weerstation, maar met een paar wijzigingen erin. De ESP32 is vervangen door een Elektor LoRa-Node, en een I²C OLED display wordt gebruikt voor lokale statusinformatie. In de sensoren zit nu een I²C ADC en I²C GPIO-uitbreiding (verborgen), waardoor ik vier draden kan gebruiken om alles op de hoofd-MCU aan te sluiten. Gegevens worden verzonden via het The Things Network naar een Node-Red-server. Als je wilt weten hoe je gegevens via LoRaWAN kunt verzenden en ophalen met Node-Red, kijk dan op Elektor 7/2021.
 
weather station project
Image for Lab Notes


Het is niet perfect, en alle draden moeten worden vervangen door een mooie PCB. Maar nieuwe hardware maken is momenteel geen pretje omdat de meeste componenten die je nodig hebt voor langere tijd niet op voorraad zullen zijn.

Een interview met de Gracey Brothers van Parallax
 
Elektor-technicus Luc Lemmens en ik hadden de kans om Chip Gracey en Ken Gracey, oprichter van Paralax, te interviewen. Chip is de ontwerper van de Propeller-microcontrollers en hij sprak met ons over de nieuwe Propeller 2 MCU. Hij gaf ook een interessant inzicht in het ontwerp van microcontrollers en hoe de Propeller 2 de MCU werd zoals die nu is. Het volledige interview zal binnenkort beschikbaar zijn in Elekor. Als je meer wilt weten over de Propeller 2-microcontroller, bekijk dan mijn vijfdelige serie, "Kennismaking met de Parallax Propeller 2."

Vraag en antwoord met Raspberry Pi CEO/oprichter Eben Upton
 
Ik heb onlangs de kans gehad om bij te praten met Eben Upton, de oprichter en CEO van Raspberry Pi. Terwijl we ons voorbereidden op de speciale editie van het tijdschrift Elektor Industry, sprak ik met Upton over de geschiedenis van Raspberry Pi en meer. Hij ging ook in op het gerucht over de Raspberry Pi 4A en legde uit waarom er niet snel een Raspberry Pi 5 komt. En als je je hebt afgevraagd waarom ze "raspberry" voor hun naam hebben gekozen, vind je het antwoord in het interview. Voor al zijn antwoorden zul je moeten wachten tot het tijdschrift uitkomt.

Clemens Valens (ingenieur/redacteur, Elektor)

Atomstack A5 Laser Engraver
 
Ik heb onlangs een Atomstack A5 Laser Engraver in handen gekregen. Ik heb ermee geëxperimenteerd en heb hierover een recensie/video gemaakt. Hij heeft een laser van 5 W (20 W electrisch vermogen), voldoende om 5 mm dik hout te snijden (niet in één keer, maar na meerdere gangen). Er is mij verteld dat je ook metaal ermee kunt bewerken als je er eerst mosterd op smeert, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. De graveer- en snijmogelijkheden maken het waarschijnlijk een interessant hulpmiddel voor het maken van frontpanelen en het uitvoeren van wat basis freeswerk op plastic behuizingen. Je kunt natuurlijk ook de gezichten van je familie op een stuk hout (of plastic, of leer) graveren en aan de muur hangen.

KiCad Elektor-stijl symboolbibliotheek
 
Dankzij commentaar geplaatst door ElektroMaker bij Elektor Labs, heb ik een leuke schematische symboolbibliotheek “Elektor-stijl” ontdekt voor KiCad. Ook jij kunt er mooie schema's mee maken.
 
Elektor-style KiCad symbol library
Schema in Elektor-stijl getekend met de KiCad-symboolbibliotheek.
Elektor Industry
Voor de komende Elektor Industry editie, heb ik de evolutie van microcontrollers in de periode 2000 tot 2010 bekeken. Ingebouwde EEPROM en Flash geheugen werden toen populair, waardoor in-circuit programmering een grote stap voorwaarts was. Ook zag de immer populaire 8051 steeds meer concurrentie, en toen kwam ARM langs... En ... wist je dat er een PIC17-familie bestaat?
 
Elektor PIC17 board for Lab notes
Elektor's PIC17 board uit 2000.
Elektor Jumpstarter

In augustus heb ik (behoorlijk) veel tijd besteed aan het voorbereiden van een Elektor Jumpstarter-campagne voor de ESP32 Thermostaat door Yves Bourdon. Het zal wat meer functies hebben dan het originele apparaat en de vervaardiging van een bijgewerkt prototype is in volle gang. Maar daar hoef je niet op te wachten, je kunt het project nu al steunen.

CJ Abate (Content Director, Elektor)

Zoals mijn collega's hierboven al opmerkten, zijn we momenteel bezig met de voorbereiding van een speciale editie van Elektor Industry magazine, dat in november verschijnt. En we werken al aan projecten en tijdschriftartikelen voor 2022. Hieronder vindt je enkele hoogtepunten en lab aantekeningen.

Populaire Artikelen
 
Hier is een lijst met enkele van de meest populaire artikelen die we de afgelopen maand online hebben geplaatst:
 
  • "Zelfbouw-zonnepaneel-installatie: een balkoncentrale bouwen" - Droom je van een zelfbouw zonnepaneelproject? Een aan het net gekoppelde installatie op je balkon behoort tot de mogelijkheden.
  • "De eenkamer werkruimte van een hardware-technicus": De elektronica-werkruimte van de in Griekenland gevestigde Eleftherios Provatos' met één kamer is de perfecte omgeving voor een breed scala aan elektronica- en roboticaprojecten. Hij bewijst dat je veel kunt ontwikkelen in een kleine ruimte en met het juiste gereedschap. Laat je inspireren! 
  • "Europa's inspanningen om Big Tech te temmen": De Europese Commissie (EC) streeft naar een digitale ruimte op basis van de volgende waarden: een mensgericht internet waar ieders grondrechten worden gerespecteerd, en een interne digitale markt met een gelijk speelveld. De EC werkt aan nieuwe regelgeving om zijn doel te bereiken.
  • "Elektor @ 60: Engineering in augustus": Als onderdeel van ons Elektor 60-feest hebben we onlangs een aantal opvallende elektronica-artikelen, zelfbouwprojecten en technische tutorials uit eerdere edities van augustus in de schijnwerpers gezet.
555 as a Trigger (1975)
555 als trigger (vanaf 1975)
WEEF Registratie!
 
Het 2021 World Elethical Electronics Forum (WEEF) komt snel dichterbij. Je hebt verschillende mogelijkheden om deel te nemen als spreker of als bezoeker. Bekijk de verschillende opties. We hebben sinds kort een eenvoudig online inschrijfformulier. Schrijf je vandaag in!

Elektor @ 60
 
Vergeet tot slot niet dat we het hele jaar door het 60-jarig jubileum van Elektor vieren. De techniek gaat door! Doe met ons mee.


Vertaling: Hans Adams
 
Elektor 60