Naar aanleiding van de belangstelling die onze lezers tijdens de Jumpstarter campagne voor de LCR-meter hebben getoond, heeft Elektor de Elektor LCR Meter Kit samengesteld en uitgebracht, en garandeert de best mogelijke ervaring met een dergelijk meetapparaat. Elke kit wordt door een industrieel assemblagebedrijf vervaardigd en de twee meegeleverde printplaten worden afzonderlijk gecontroleerd. Dit garandeert dat ze goed werken voordat ze worden verzonden. Hier is een update over de kit.

LCR Meter feedback

Drie maanden na de lancering van de Elektor LCR Meter Kit hebben wij van de ongeveer honderd in omloop zijnde kits nog maar één defect exemplaar gehad. Het werd veroorzaakt door een defect IC. Ja, dat gebeurt wanneer een analoog-digitaal-omzetter voortijdig defect raakt kort na het opstarten. Gelukkig kon het IC snel worden vervangen en werd de gerepareerde kaart dezelfde dag nog naar de klant teruggestuurd, met onze verontschuldigingen voor dit ongemak, dat buiten onze controle lag. 
 
Elektor LCR Meter Kit
Elektor LCR Meter Kit

Het doet ons plezier hier te vermelden dat de koper een prototype-laboratorium is van een grote Franse luchtvaartmaatschappij, die Elektor graag tot haar tevreden en begripvolle klanten rekent. Wie kent beter dan deze specialisten de grillen van elektronische componenten?

De getuigenissen van de kopers en de feedback van de gebruikers van de LCR Meter hebben Jean-Jacques Aubry, de ontwerper ervan, ertoe gebracht een nieuwe versie van de firmware (3.0.0) te introduceren, die nu kan worden gedownload (zie archive AU2019 – Device programs 2021-12-10). Deze update brengt enkele correcties en verbeteringen die waarschijnlijk onopgemerkt zullen blijven door de gebruiker en waarvan de verbeteringen opvallen bij het gebruik, voornamelijk in de zogenaamde PC-modus. Kijk op de projectpagina op Elektor Labs onder Update van de auteur / LCR6 versie 3.0.0. De firmware update naar versie 3.0.0 is niet verplicht, maar wordt sterk aanbevolen.

De gebruikershandleiding is ook bijgewerkt (3.3). Ook als je het apparaat al in gebruik hebt, zul je in deze nieuwe versie interessante informatie en verbeteringen aantreffen betreffende de Kelvin-klemmen en de meetaccessoires (testopstellingen).

Een mooi voorbeeld van de toepassing van de Elektor LCR-meter is te zien in een recente video van Great Scott.

Zelfgemaakte SMD-testopstelling

Kort voor het einde van 2021 had een lezer ("ssm mil") een commentaar en een foto gepubliceerd van een prachtige testopstelling die hij zelf had gemaakt voor zijn LCR Meter. Zie voor meer details de opmerking "AD8099ARDZ substitute."
 
Self-made SMD test fixture
Zelfgemaakte SMD-testopstelling vergelijkbaar met het model van Agilent (Bron: ssm mil op Elektor Labs)

Meer over de Elektor LCR Meter

Elektor heeft een aantal leerzame artikelen en video's over de LCR Meter gepubliceerd. Hier zijn de links.
 

Vertaling: Hans Adams