Koreaanse wetenschappers hebben een sensor ontwikkeld waarmee trillingen in water kunnen worden gemeten. Daarnaast gebruikt de sensor deze trillingen ook om elektriciteit mee op te wekken. 

Het prototype bestaat uit een triboelektrische generator, een supercondensator en een speciale 65-nm CMOS-chip waar leds op zijn aangesloten die de frequentie en de amplitude van de trillingen weergeven. 

De chip regelt de energie-opwekking, het laden van de condensator, de analyse van de waterbewegingen en de aansturing van de leds voor de weergave van de meetgegevens, zonder de bewegingsvrijheid van de sensor te beïnvloeden. Drukveranderingen in een waterdruppel die zich tussen twee elektroden bevindt wekken elektrische energie op uit de statische lading op de oppervlakken van de diëlektrische lagen. De sensor levert een 6-bits binaire code waarmee de bewegingen van de waterdruppel worden weergegeven. 

Volgens professor Jaehyouk Choi van UNIST (Ulsan National Institute of Science and Technology), wiens team samenwerkte met ingenieurs van de Korea University onder leiding van professor Wonjoon Choi, “kan het apparaat worden gebruikt als milieu-sensorplatform voor continue bewaking van waterbewegingen, de totale hoeveelheid regen per uur of het lekken of per ongeluk lozen van gevaarlijke stoffen bij industriële installaties”.

De nieuwe ontwikkeling werd onder de titel 'Self-sustaining water-motion sensor platform for continuous monitoring of frequency and amplitude dynamics‘ gepubliceerd in het tijdschrift Nano Energy.