Twee jaar geleden werd de techniek officieel voorgesteld (zie ons nieuwsitem hierover): Uit een samenwerkingsverband van Intel en Micron kwam een nieuwe geheugentechnologie met de naam 3D Xpoint voort. Nu zijn de producten van Intel onder de naam Optane verkrijgbaar. Uit eerste tests blijkt dat deze nieuwe niet-vluchtige halfgeleidergeheugens bijzonder snel zijn. 

De dagen van SSD’s op basis van flashgeheugens lijken al geteld voordat deze echt overal worden toegepast, want iets goeds wordt vaak ingehaald door iets beters... Volgens de eerste tests van Tom’s Hardware lijken de Optane-modellen van Intel met 3D-Xpoint-Technologie inderdaad flitsend snel te werken, en zullen deze de pc’s van de toekomst aanzienlijk versnellen. Dat is goed nieuws, omdat van CPU’s geen prestatieverhogingen te verwachten zijn die een voor de gebruiker ‘voelbare’ snelheidsverhoging van de pc zullen veroorzaken. 

Principe van het 3D-Xpoint-geheugen. Illustratie: Intel

Weliswaar wordt de twee jaar geleden beloofde prestatieverhoging met een factor 1000 niet gehaald (dat was ook eigenlijk te mooi om waar te zijn), maar meer dan een half miljoen transacties per seconde klinkt ook niet slecht – temeer daar de Optane-geheugens beduidend langer meegaan. Ze bieden tot 30 DWPD (Drive Writes Per Day) tegenover ongeveer 2 DWPD bij een normale SSD. Een Optane-drive van 375 GB kost echter minstens $ 1.500. Naar men zegt komen volgende maand goedkopere consumentenmodellen met een lagere capaciteit op de markt. De vraag die zich nu aandient is wanneer dit niet-vluchtige geheugentype in microprocessors zal worden ingebouwd. Langzame 8-bits modellen zullen hier niet echt van kunnen profiteren, maar snelle ARM-SoC's zeker wel. Een interessant bijverschijnsel is dat Intel zich nu ook met de productie van geheugens gaat bezighouden.