Astrofysici bezweren het gevaar van een hack uit het heelal. Ze beweren, dat een opgevangen bericht uit het heelal schadelijke code voor de (primitieve) netwerken van de aardbewoners zou kunnen bevatten. Is dat mogelijk of is het een broodje aap-verhaal?

Het is waar dat onlangs wetenschappers hun bezorgdheid uitten: buitenaardse wezens zouden ons met opzet kwaadaardige berichten kunnen zenden. En niet om onze wachtwoorden voor online-banking te stelen, maar om de menselijke beschaving op planeet Terra te laten instorten. Voordat we erover gaan nadenken, hoe realistisch zoiets kan zijn, moeten we de door de astrofysici Michael Hippke en John Learned onlangs gepubliceerde overwegingen eerst eens rustig onder ogen nemen:

Volgens hen kunnen onze aardse, op het heelal gerichte, telescopen onder bepaalde omstandigheden gevaarlijke berichten ontvangen, die bijvoorbeeld met een speciaal supervirus besmet zijn dat al onze computers laat crashen. Of de geniepige aliens proberen ons gewoon af te persen: ze schrijven dat we dit of dat voor ze moeten doen, en anders laten ze onze zon even als supernova exploderen. Of schadelijke code zou onze systemen ertoe kunnen aanzetten om zichzelf replicerende nano-bots te gaan bouwen, die dan de macht over de aarde overnemen en al het organische materiaal opeten.

Genoeg gegriezeld. Phantasy down – Ratio up.
Wij allemaal en zeker de astrofysici onder ons zouden erg verbaasd zijn, als onze zon, die in het heelal toch tot de kleintjes behoort, zomaar in een supernova zou kunnen veranderen. Daar zou wel iets meer voor nodig zijn, dan een berichtje richting Terra sturen. En dat we iets voor zulke krankzinnig superieure aliens zouden moeten doen, is ongeveer even waarschijnlijk, als dat we met een tijdmachine de Neanderthalers zouden willen dwingen om onze schoenen te poetsen. Absolute onzin. En wat die nanorobots betreft: de aliens hoeven alleen nog maar een paar decennia te wachten en dan bouwen we zulke dingen zelf, helemaal zonder aandrang uit het heelal. ;-)

Ook om andere redenen kunnen we rustig aan het IoT blijven knutselen, zonder angst dat de aliens onze netwerken overnemen en tegen ons keren. In onze onmiddellijke nabijheid, zoals bijvoorbeeld in het stelsel Proxima Centauri zijn er hoogstwaarschijnlijk geen bewoonbare planeten. Dus moeten de aliens minstens tientallen lichtjaren verder weg wonen. En als ze met waanzinnig superieure supertechnologie de eerste radiogolven van de mensheid uit 1900 hadden opgevangen, dan zou daar niets computerachtigs in te vinden zijn geweest. En zelfs TV-beelden van 40 jaar geleden, waarin misschien een PET 2001 te zien kan zijn, zouden ze niet veel helpen:
  1. Dus als de aliens op maar 20 lichtjaar afstand wonen (extreem onwaarschijnlijk) om ons in 2018 te treffen met een extreem sterk schadelijk signaal,
  2. op wat voor systeem moeten ze dan richten? In welke code? Het is het omgekeerde geval als in de onnozele scène in de film Independance Day, waar even snel met een laptopje uit de jaren negentig de volkomen onbekende centrale computer van de technologisch ver superieure aliens wordt gehackt. Het lijkt op een poging om met een iPhone X een C64 uit de verte te hacken (zonder te weten, of het een C64 of een TRS-80 is) en met pingtijden, die in die decennia lopen...

U kunt dus helemaal gerust zijn: geen alien gaat tijdens uw leven de macht over uw Arduino of Raspberry Pi overnemen, ook al zou je bij het debuggen van code soms het gevoel krijgen dat de µC door buitenaardse krachten wordt bestuurd. ;-)