Boekbespreking: Learning Python with Raspberry Pi

14 januari 2020, 13:53
Boekbespreking: Learning Python with Raspberry Pi
Boekbespreking: Learning Python with Raspberry Pi
Er bestaan wel meer boeken over leren programmeren in Python op de Raspberry Pi, maar Dogan Ibrahim richt zich met dit boek op een specifiek doelpubliek: elektronica-ingenieurs. Dat betekent dat de vele uitgebreide voorbeeldprogramma’s zich voornamelijk focussen op de analyse en het ontwerp van elektronische schema’s. Dat begint bij een eenvoudig programma dat de weerstandswaarde uit een kleurcodering berekent, en evolueert in de loop van het boek tot programma’s die waardes in complexere schakelingen berekenen en plotten.

Als je tot het doelpubliek behoort, is deze aanpak heel bruikbaar: je kunt onmiddellijk je opgedane programmeerkennis in je domein toepassen, terwijl veel boeken de concepten van Python illustreren met vrij algemene en niet onmiddellijk nuttige codevoorbeelden. Alleen al hiervoor is het boek de moeite waard — voor elektronici tenminste; voor wie de termen resistieve spanningsdeler, bjt-transistorschakeling en actieve banddoorlaatfilter niets zeggen, gaan de codevoorbeelden de leerstof niet duidelijker maken.

De auteur begint echt bij het begin: je Raspberry Pi klaarmaken, Raspbian installeren, de opdrachtregel gebruiken, zelfs met de teksteditor nano werken legt hij uit. Nadat hij de basis van Python heeft uitgelegd, volgen onder andere hoofdstukken over grafieken plotten met matplotlib, grafische interfaces bouwen met Tkinter, elektronica aansturen via RPi.GPIO en op afstand communiceren met tcp, udp en bluetooth.

Het enige echte minpunt is dat Dogan Ibrahim de meeste programma’s voor Python 2.7 heeft ontwikkeld, ook al geeft hij zelf aan dat ze met kleine aanpassingen op Python 3 werken. Wanneer je deze recensie leest, is Python 2.7 al niet meer ondersteund, dus het is niet aan te raden om nog programma’s te schrijven en te draaien in deze verouderde versie van de programmeertaal. Ik zag niet onmiddellijk zaken in de voorbeeldcode die grote problemen zouden opleveren in Python 3, maar the devil is in the details. Het is jammer dat je als lezer op dit soort zaken zult moeten letten.
Maar al met al is dit boek een heel praktische én brede inleiding in Python voor elektronica-ingenieurs. Na het lezen heb je zeker voldoende inspiratie om je eigen Python-programma’s voor de Raspberry Pi te ontwikkelen.

Auteur: Dogan Ibrahim
Uitgever: Elektor International Media
Prijs: € 34,95
ISBN: 978-1-907920-80-6
Meer info en bestellen: elektor.nl/learning-python-pi
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items