Omdat de markt voor ingebedde systemen nog steeds snel groeit en volop in beweging is, zoeken ontwerpers naar een manier om de ontwikkeling van producten te optimaliseren, maar bij toenemende verwerkingstaken kan het nodig zijn om over te schakelen van een MCU naar een MPU. Om ontwerpers te helpen bij de overschakeling en om het ontwerpen te vereenvoudigen kondigt Microchip Technology Inc. vandaag de uitbreiding aan van het programma microprocessors systeem-op-modules (SOM’s) met de SAM9X60D1G-SOM ARM926EJS CPU-based embedded MPU die loopt op een klokfrequentie tot 600 MHz. Software voor de SAM9X60D1G-SOM is beschikbaar met bare metal of RTOS ondersteuning via MPLAB® Harmony3, of complete Linux® mainlined distributies.
 
Microchip SAM9X60D1G-SOM
De SOM, gebaseerd op de SAM9X60D1G SiP (System-in-Package), is een kleine 28mm x 28mm handsoldeerbare module die de MPU en DDR in een enkele behuizing bevat, samen met voedingen, klokken en geheugenopslag. De SAM9X60D1G-SOM is Microchip’s eerste SOM die is voorzien van 4Gb SLC NAND flashgeheugen voor maximale geheugenopslag van data in toepassingsapparatuur, waarbij het ingebouwde DDR de toeleverings- en prijsrisico’s beperkt die met geheugenchips worden geassocieerd. Bovendien bevindt zich op de SAM9X60D1G-SOM met kleine vormfactor ook nog een MCP16501 power management IC (PMIC), zodat kan worden volstaan met een enkele voedingsspanning van 5V waarbij systemen minder vermogen opnemen.
 
Voor het aanbieden van functies die van een Ethernet-verbonden systeem mogen worden verwacht, bevat de SAM9X60D1G-SOM een 10/100 KSZ8081 Ethernet PHY en een 1Kb seriële EEPROM met voorgeprogrammeerd MAC adres (EUI-48). Klanten kunnen hun ontwerp verder aanpassen, gebaseerd op het gewenste beveiligingsniveau, zoals veilig opstarten (secure boot) met opslag van de beveiligingssleutel op de chip, hardwareversleuteling (TDES, AES en SHA) en true random generator (TRNG).
 

Minder complex

“Met de SAM9X60D1G-SOM kunnen ontwerpers hun voordeel doen met een microprocessor die gemiddeld presteert en de complexiteit van ontwerpen aanzienlijk reduceert,” zegt Rod Drake, vice president van Microchip’s 32-bit MPU bedrijfseenheid.
 
“Deze meest recente SOM geeft klanten een oplossing met kleine vormfactor rechtstreeks van Microchip, terwijl de logistieke druk wordt weggenomen om de zes afzonderlijke actieve componenten en een handvol passieve aan te schaffen, omdat ze zich allemaal al op de SOM bevinden.”
 
De SAM9X60D1G-SOM is de meest recente toevoeging aan het bestaande programma op MPU-gebaseerde SOM’s gebouwd met gebruikmaking van een algemene set van bewezen Microchip componenten om de complexheid van een ontwerp te verminderen en om de algehele printplaatkosten te verlagen. Omdat de complexe componenten al op de SOM zijn gerouteerd, kunnen klanten bijvoorbeeld volstaan met een goedkope vierlaags printplaat.
 
Zowel SOM als de componenten maken deel uit van Microchip’s klantgestuurde obsolescence praktijk waarbij een product zo lang mogelijk zal worden geleverd en de vraag naar dat product bestaat. Dit is vooral van belang voor het huidige halfgeleiderklimaat dat kampt met een grote vraag en leveringsproblemen.
 
De SAM9X60D1G-SOM is de ideale MPU oplossing voor veel eindtoepassingen in tal van industrieën, zoals medische apparatuur, telematica en infotainment systemen voor auto’s, laders voor elektrische voertuigen, industriële en geautomatiseerde besturingen en nog veel meer. Het is ook een ideale oplossing voor producten die zijn ontwikkeld om verwerkingskracht te leveren via meerdere communicatie interfaces die eenmaal worden goedgekeurd en dan klantspecifiek worden afgestemd op afzonderlijke projecten.


Development Tools voor de SAM9X60D1G-SOM

Microchip levert zowel hardware als software ontwerpondersteuning voor de SAM9X60D1G-SOM met inbegrip van het SAM9X60D1G Curiosity evaluatiepakket (CPN: EV40E67A), vergezeld van drie Linux distributies: BuildRoot, Yocto en OpenWRT. De bare-metal of op RTOS-gebaseerde systemen worden ondersteund door MPLAB Harmony 3, MPLAB X IDE (geïntegreerde ontwikkelomgeving) en de XC32 compiler.