ERAI is een organisatie die de wereldwijde handel in elektronicacomponenten in de gaten houdt en onderzoekt en verslag doet van ongeregeldheden. Sinds 2001 is één van de doorlopende activiteiten het volgen van de ontwikkelingen op het gebied van de vervalsing van componenten. Wie een nagemaakt of afwijkend onderdeel tegenkomt, kan dit rapporteren aan ERAI. Bij twijfel kan ERAI ook om advies gevraagd worden.

De situatie met betrekking tot nagemaakte componenten, zoals de organisatie die heeft waargenomen tot en met december 2017, is gepubliceerd in hun meest recente nieuwsbrief. Daarin is te lezen dat er in 2017 duidelijk minder nagemaakte componenten zijn gerapporteerd dan in voorgaande jaren: 771 in 2017 tegenover 1041 in 2016 en 1139 in 2015 (deze getallen betreffen zowel nep-componenten als exemplaren met afwijkende specificaties).

Er kunnen verschillende oorzaken worden genoemd voor die afname, maar het is moeilijk te zeggen wat de echte oorzaak is. Zijn er minder componenten gekopieerd of wordt het moeilijker om ze te detecteren? Of, dat zou ook kunnen, zijn de inkopers van elektronische componenten handiger geworden in het vermijden van namaak?

Hoe dan ook, de vervalsers richten zich nog steeds op dezelfde soorten onderdelen. Omdat het meer oplevert om te investeren in het namaken van dure componenten, zijn vooral programmeerbare logica (FPGA’s) en microprocessors vaak het doelwit.

Xilinx lijkt het meest gekopieerde merk te zijn, net als in 2016, met meer dan tweemaal zoveel gemelde incidenten als de concurrenten. En, opnieuw, dat kan eraan liggen dat Xilinx beter is in het detecteren van namaak of misschien zijn hun chips gemakkelijker na te maken.

Wat wel verrassend is, is dat de leveranciers van nagemaakte componenten vooral gevestigd lijken te zijn in de Verenigde Staten. Ook deze statistiek is weer gebaseerd op rapportages van vrijwilligers, dus de werkelijkheid kan anders zijn.

Een grappig detail: ERAI is gevestigd in het nagemaakte Napels, in Florida, dus niet in Italië.

Grafiek: EIRA Blog