Photogramme de la vidéo: La finesse des détails de l'objet égale celle de la peau... 
Een frame uit de onderstaande video. De finesse
van de details is vergelijkbaar met die van uw huid...
Als een normale 3D-printer aan het werk is, is dat het bekijken waard: als hij begint, is er nog niets, maar na enkele tientallen (of honderden) minuten staat er opeens een fraai voorwerp. En in de tussentijd kunt u in real time zien hoe uw object langzaam tevoorschijn komt. Bij een printer die werkt met vloeibare hars, gaat het er anders aan toe. Als die aan het werk is, is er (vrijwel) niets te zien. Het schouwspel vindt plaats in een afgesloten doos. Het is lastig te zien wat er zich binnenin afspeelt. Bovendien hangt het afgedrukte object altijd ondersteboven. Zolang het printen niet is afgerond, ziet u alleen hars druppelen en lijkt het geheel meer op de athanor van een alchemist dan op geavanceerde techniek.
De kreten van bewondering zijn pas te horen als het printen klaar is!

SLA of DLP: wat is het verschil ?

Als voor het doen stollen van de lichtgevoelige vloeibare hars gebruik gemaakt wordt van een laser (SLA), hangt aan zo’n apparaat een prijskaartje dat het alleen haalbaar maakt voor professionals. Alleen voor commerciële activiteiten is zo’n investering te verantwoorden. Maar als er voor de polymerisatie wordt gewerkt met ultraviolet licht (DLP = Digital Light Processing), dan is een betaalbare oplossing mogelijk. Men is er op die manier in geslaagd om een printer van minder dan 500 € te fabriceren zonder dat daarbij concessies zijn gedaan aan de fijnheid van de details van de geprinte objecten. Integendeel! In vergelijking met PLA-filament zijn de oppervlakken van voorwerpen die zijn geprint met gepolymeriseerde harsen een spectaculaire verbetering. Alleen als je het weet, kun je een voorwerp dat is geprint met de hier getoonde nieuwe DLP-printer onderscheiden van een gegoten object!  

De Photon van AnyCubic als beste DLP-3D-printer van het jaar

Volgens veel reviewers is de Photon van AnyCubic een uitzonderlijk goede printer. Volgens de site Digital Trends in de Verenigde Staten is het zelfs de beste 3D-printer van het jaar. Vooral omdat hij twee eigenschappen combineert die moeilijk met elkaar samengaan: prestaties die met gejuich worden ontvangen voor een prijs die elke aarzeling wegneemt.
Op het eerste gezicht ziet de zwarte doos er niet opwindend uit. Je zou hem bijna lelijk kunnen noemen. De maximale grootte van te printen objecten is beperkt. Te beperkt, zeggen sommigen. Maar laten we eerlijk zijn: in een ruimte van 115 x 65 x 155 mm valt toch al heel wat te printen!
De Photon print in lagen van kunsthars met een dikte van enkele tientallen microns. Met andere woorden: om die te kunnen zien, hebt u een scherp oog nodig en... een goed vergrootglas. En voor een 3D-printer met betere prestaties zult u toch gauw vijf à zes keer meer moeten betalen dan voor de Photon.