Review: Andonstar USB-microscoop

19 december 2016, 15:00
Review: Andonstar USB-microscoop
Review: Andonstar USB-microscoop
Het met de hand opbouwen van prototypes met SMD-onderdelen is een hele uitdaging, het resultaat is met de hedendaagse kleine componenten niet meer met het blote oog te inspecteren. Een slechte soldeerverbinding, een soldeerbrugje tussen twee aansluitpennen… het is zonder professionele gereedschappen bijna niet te vermijden. Een loep of loeplamp kan helpen om dergelijke fouten op te sporen, maar vaak is de vergroting niet voldoende om duidelijk te kunnen zien of er iets mis zit. Bovendien is de afstand tussen print en loep zo klein dat er geen ruimte is om een soldeerverbinding onder het vergrootglas bij te werken.
 
Er zijn voor dit doel voldoende professionele optische hulpmiddelen verkrijgbaar, variërend van hoogwaardige stereo-microscopen tot inspectie-camera’s of zelfs röntgenapparatuur, maar daar hangt uiteraard ook een professioneel prijskaartje aan. Een USB-microscoop is een betaalbaar alternatief, maar daar zijn er zo veel van dat de keuze niet makkelijk is.

Stevig statief noodzakelijk!

Bij de aanschaf van een goedkopere USB-microscoop is de bruikbaarheid van zo’n apparaatje niet eens zo afhankelijk van het aantal megapixels of de vergrotingsfactor. Het zijn vooral de mechanische eigenschappen die uiteindelijk bepalen of het apparaat een vaste plek op de werktafel of in de vuilnisbak verdient! De meeste goedkope apparaten worden geleverd met een gammel statiefje, waardoor de minste of geringste trilling van de werktafel of aanraking van de camera voldoende is om de focussering te verstoren.
 
De Andonstar V160 is wat dat betreft een positieve uitzondering: deze microscoop heeft een degelijk statief dat een stabiel beeld garandeert. Verder is alles nauwkeurig instelbaar. Met stelschroeven aan het statief kan de gewenste beelduitsnede worden bepaald, een draaibare ring aan de behuizing van de camera-unit zorgt voor de scherpstelling. De camera is mooi smal en geeft nog een goed scherp beeld op enkele centimeters boven een print, zodat er voldoende ruimte over blijft om ook soldeerwerk te doen onder deze microscoop. De microscoop kan in het statief ook onder een hoek gezet worden, zodat je componenten en soldeerverbindingen ook van de zijkant kunt bekijken. Bovendien komt er in die stand net wat meer ruimte vrij om het werkstuk met gereedschap te kunnen bereiken.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items