Een Arduino-host toevoegen

Als volgende stap kunt u het Arduino-host-voorbeeld uitproberen dat is beschreven in application note 4D-AN-00017. Daarvoor hebt u het adapter-board met de pinheader nodig en enkele draden om het display met de Arduino kaart te verbinden. Er is een Arduino adapter-shield beschikbaar om dit gemakkelijker te maken.

 
Workshop4 IDE GTX
Links de GUI-elementen en rechts de berichten die ze uitwisselen met de host.

Zaken om rekening mee te houden

Het voorbeeld is eenvoudig, maar u kunt toch moeilijkheden tegenkomen:
  • Het verruilen van de programmeerkabel voor de seriële kabel is wat lastig; controleer dus zorgvuldig of de GUI goed werkt, voordat u de Arduino- host aansluit. Gebruik de ‘Genie Test eXecutor’ (GTX) uit het tabblad Tools om hem grondig te testen. Met GTX kunt u gegevens opvragen en elementen instellen en u kunt de berichten die over en weer gaan inspecteren. (U kunt de besturingselementen in een andere volgorde zetten door ze te verslepen.) Met één van de terminals (ook in het tabblad Tools) kunt u zelf samengestelde (hexadecimale) berichten versturen om te zien of die werken zoals bedoeld.
  • Vergeet niet dezelfde communicatiesnelheid te gebruiken op het display en in de Arduino-sketch. De sketch werkt op 200 kbps, het ViSi-Genie-project staat standaard op 9600 bps. Los dat op door de ‘Comms speed’ in te stellen op het tabblad Project.
  • Ook de voeding kan een probleem zijn, vooral als die uit de USB-poort van een computer moet komen. Dat kan ertoe leiden dat het display niet wil opstarten. Gebruik daarom een USB-hub met een externe voeding of voed de Arduino-kaart met een externe voeding. Het is ook mogelijk een 5V-voeding aan te sluiten op de adapter kaart.
  • Er worden twee digits gebruikt voor het weergeven van de waarde van de slider, zodat het onmogelijk is om de maximale waarde van 100 weer te geven. Zet de maximale waarde van de slider op 99 of voeg een cijfer toe om dat op te lossen.
 
 
Workshop4 IDE Arduino project layout
Dit is de GUI die onze Arduino-host gaat besturen. Let op de 'Maxvalue' van 99 van de slider.

Meer mogelijkheden met Workshop4 IDE

Als u de IDE gaat verkennen, zult u veel nuttige tools tegenkomen, zoals bijvoorbeeld een wizard voor het partitioneren van microSD-kaarten. Als u zich eenmaal vertrouwd hebt gemaakt met de mogelijkheden van de module en van de IDE, dan kunt u een stap verder gaan. Misschien wilt u ook de ViSi- (zonder Genie) of de Serial-omgeving uitproberen. Ervaren en deskundige gebruikers zullen waarschijnlijk uiteindelijk in de Designer-omgeving willen werken, waar ze volledige controle over het display hebben.

Slimme Widgets

Hoewel Workshop4 IDE veel ingebouwde GUI-objecten bevat, hoeft u zich niet te beperken door alleen die te gebruiken. Met de Smart Widget editor, die wordt geleverd met de Pro-versie van de software, kunt u uitgebreide en zelfs geanimeerde widgets (meters, sliders, menu-items, enz.) aanmaken met maximaal zes lagen.
 
smart widget editor
De Smart Widget editor.

Conclusie

Een mooie GUI ontwerpen voor een gen4-µLCD-43DCT-CLB-module is echt gemakkelijk met de ViSi-Genie-omgeving uit de Workshop4 IDE van 4D Systems. Tijd die u anders zou moeten besteden aan het ontwerpen van aanraakgevoelige grafische elementen om ze in een toepassing te integreren kan nu worden besteed aan andere belangrijke taken zoals koffie drinken. Projecten zijn sneller afgerond, zien er beter uit en hebben misschien zelfs meer mogelijkheden.

Meer informatie
4D Systems biedt ruim voldoende application notes, video’s en een gebruikersforum aan om nieuwe en bestaande gebruikers te helpen. Er is ook een projectengalerij waar u inspiratie kunt vinden of uw eigen projecten kunt laten zien.