Review: De nieuwe Red-Pitaya-lijn

28 november 2016, 09:30
Review: De nieuwe Red-Pitaya-lijn
Review: De nieuwe Red-Pitaya-lijn
Red Pitaya is onder elektronici inmiddels een bekende naam. Dit kleine rode bordje is zowel een krachtig meetinstrument met ingebouwde generator als een veelzijdig FPGA-ontwikkelsysteem; je kunt er ook eigen applicaties voor ontwikkelen. Bovendien krijg je voor relatief weinig geld een meetapparaat met A/D- en D/A-omzetters die een resolutie van 14 bits hebben (sample-rate max. 125 Msamples/s). Dat tref je gewoonlijk alleen bij heel dure meetapparatuur aan. Wie meer wil weten over de Red Pitaya, kan het artikel ‘Hands-on met Red Pitaya’ nog eens nalezen.

De technici van Red Pitaya hebben nu hun productaanbod vernieuwd en uitgebreid. Om te beginnen zijn de benamingen aangepast, alle nu verkrijgbare bordjes heten ‘STEMlab’ (de afkorting STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics en wordt veel in het onderwijs gebruikt voor technische en exacte wetenschappen). Daardoor heet de ‘oude’ Red Pitaya nu ‘STEMlab 125-14’. Ook heeft hij er een kleiner broertje bij gekregen, de STEMlab 125-10. Het verschil tussen deze twee versies zit in de resolutie van de aanwezige A/D- en D/A-converters: Die zijn bij de kleine versie 10 in plaats van 14 bits. Verder bezit de STEMlab 125-10 ook minder RAM dan de -14, maar dat zal voor veel toepassingen geen rol spelen.

Minder bits, maar meer dan genoeg
Ik heb een tijdlang ‘gespeeld’ met een prototype van de STEMlab 125-10 en eigenlijk merk je nergens aan dat het hier om een kleinere versie van de Red Pitaya gaat. Beide versies gebruiken namelijk dezelfde apps en de meetsignalen zien er ook identiek uit. Fysiek is het verschil vooral te zien aan het feit dat de -10 enkele connectoren minder heeft.

Die 10 bits lijken misschien weinig in vergelijking tot de 14 bits van de grote versie, maar bedenk wel dat de meeste stand-alone en USB-oscilloscopen met 8-bits converters werken. Dan leveren 10 bits toch al 4 keer meer aan details. Bij scoopgebruik zijn 10 bits dan ook in staat om een signaal heel gedetailleerd weer te geven op het scherm. 14 bits zijn vooral interessant voor degenen die hun eigen applicaties schrijven en heel nauwkeurige metingen willen verrichten.

Een groot voordeel bij de nieuwe STEMlab-types is dat men nu standaard een passende netadapter en een voorgeprogrammeerde microSD-kaart mee levert. Dat maakt het een stuk makkelijker dan bij de originele versie om er snel mee aan de slag te gaan, want daar moest je eerst een image downloaden en op een SD-kaartje zetten. Op het bijgeleverde kaartje staan ook al de meest gebruikte apps, zoals de oscilloscoop/signaalgenerator, spectrum analyser, logic analyser, Bode analyser (nog niet helemaal klaar bij mijn prototype) en LCR meter. Die hoef je dus niet meer apart te downloaden. De apps voor de oscilloscoop/generator en spectrum-analyser zijn trouwens de voormalige Pro-versies, de andere apps zijn daar qua bediening en layout op aangepast.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items