Review: Mastech MS8911 Smart SMD tester

7 februari 2018, 00:00
Review: Mastech MS8911 Smart SMD tester
Review: Mastech MS8911 Smart SMD tester
Er worden tegenwoordig steeds meer SMD's gebruikt in plaats van de ouderwetse bedrade componenten. Dat heeft het voordeel dat schakelingen heel compact kunnen worden gemaakt, maar voor het opbouwen van een hobbyschakeling of prototype heeft dat ook wel nadelen. Veel SMD's hebben een opdruk die of heel cryptisch is of zo klein dat hij niet meer leesbaar is. Qua uiterlijk zijn weerstanden, condensatoren en spoeltjes daardoor vaak niet elkaar te houden. Gelukkig zijn er enkele fabrikanten van meetapparatuur die zogenaamde SMD-testers op de markt brengen, een soort uit de kluiten gewassen pincet met een display en wat slimme elektronica. Daarmee kun je een SMD vast klemmen en op het display verschijnt dan het type component en de waarde. Ideaal!

R, C en L

Een goede SMD-tester is echter niet goedkoop. Het exemplaar dat we al enkele jaren in het Elektor-lab gebruiken, zit dik boven de 200 euro. Dat is voor hobbygebruik toch een behoorlijke uitgave. Er zijn ook tal van goedkope SMD-testers verkrijgbaar met prijzen van enkele tientallen euro's, maar het grote nadeel van deze dingen is dat ze alleen weerstanden en condensatoren kunnen onderscheiden en meten. En dat terwijl er in moderne schakelingen steeds meer spoeltjes worden gebruikt, o.a. voor ontstoringsdoeleinden. Het herkennen van spoelen is dus echt wel een vereiste. Het goedkoopste Chinese exemplaar dat ik heb gevonden met R-L-C-herkenning kost circa 100 euro, nog steeds een aardig bedrag. Maar met het verschijnen van de MS8911 van het Chinese bedrijf Mastech is er nu een SMD-tester beschikbaar die nog geen 40 euro kost en toch  spoelen, weerstanden en condensatoren herkent. Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn, tijd dus voor een test van dit apparaatje!

Veel mogelijkheden

De meetpunten zijn voorzien van uitsparingen.
Ondanks de lage prijs blijkt de MS8911 er na het uitpakken best goed uit te zien. De behuizing is van een gripvaste kunststof en de meetpennen aan het uiteinde van de 'armen' zien er ook netjes afgewerkt uit (er wordt zelfs een reserve setje meegeleverd). Ze zijn volgens de handleiding verguld en hebben in het midden een uitsparing (zie foto). Dat blijkt heel handig te zijn als je bedrade onderdelen wilt meten met dit ding, want dat gaat ook prima! Je moet wel redelijk veel kracht uitoefenen om de pennen te sluiten, maar misschien gaat het na regelmatig gebruik wel wat soepeler.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items