Review: Mastech-multimeter MS8238H met Bluetooth-module

15 oktober 2018, 00:00
Review: Mastech-multimeter MS8238H met Bluetooth-module
Review: Mastech-multimeter MS8238H met Bluetooth-module
Een (hobby) elektronicus heeft minstens twee apparaten nodig om te kunnen werken aan een elektronische schakeling: een multimeter en een soldeerbout. De meesten van ons hebben deze inmiddels wel, maar zo nu en dan moet er toch wel eens wat nieuws worden aangeschaft of is een extra multimeter handig om meer metingen gelijktijdig te kunnen verrichten.
Nu zijn er multimeters in overvloed te koop, van heel goedkope apparaten van 5 euro bij de bouwmarkt tot precisie-instrumenten van duizenden euro's. Het ligt er helemaal aan welke eisen je stelt en welke nauwkeurigheid je nodig hebt, maar vanwege de degelijkheid en veiligheid is het aan te raden niet het allergoedkoopste exemplaar aan te schaffen.
De meter die we hier bespreken, is een middenklasse apparaat met een prijs van net geen 50 euro dat enkele leuke extra's biedt!

Mogelijkheden

De indicaties op het display van de MS8238H.
Qua mogelijkheden is de hier besproken MS8238H van Mastech een doorsnee multimeter, met alle basisbereiken die je van zo'n apparaat mag verwachten: volt, spanning (DC en AC), weerstand, diodemeting en doorgangspieper. Verder zijn er nog een temperatuurbereik (een thermokoppel wordt meegeleverd) twee batterij-meetstanden (voor 9 V en 1,5 V) en een NCV-stand om contactloos hoge (net)spanningen te detecteren. Sommige bereiken van de draaischakelaar hebben meerdere functies die je kunt kiezen met de Func-drukknop. Met een Hold-knop kan de uitlezing in het display worden bevroren. De Ran-knop dient om de gevoeligheid van een meetbereik handmatig te kiezen. Gewoonlijk kiest de meter automatisch het optimale bereik.
Tot slot zit er nog een blauwe Link-knop op de meter, waarmee de ingebouwde Bluetooth 4-module wordt ingeschakeld. Deze geeft dan de meetwaarde en de stand van de draaischakelaar door aan de bijbehorende app op een smartphone of tablet. Dat is best bijzonder voor een multimeter van deze prijsklasse!
Het display toont 3 ¾ digits, wat betekent dat de maximale weergegeven waarde op 4000 ligt (sommige bereiken gaan tot 6000). Helaas is er geen achtergrondverlichting aanwezig, maar het display is ook bij wat minder omgevingslicht toch nog redelijk af te lezen. De basisnauwkeurigheid is voor deze prijsklasse gebruikelijk met 0,5% voor DC-spanningsmetingen (zie voor complete specificaties deze pagina), maar dat zal voor de meeste toepassingen voldoende zijn. Bij AC-metingen wordt gebruik gemaakt van true-RMS-meting, dat zie je in deze prijsklasse niet vaak! De meter bezit een (uitschakelbare) auto-off-functie om de 9-V-batterij te sparen.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items