Gerber-RS274-X

Zoals vaak het geval is met standaards, was Gerber-RS274-D wel nuttig, maar niet goed genoeg en dus werd het uitgebreid met polygonen en massaparameters, wat het tekenen van ingewikkelde vormen gemakkelijker maakte. Ook werd de apertuur tabel samengevoegd met de coördinatenlijst, zodat het mogelijk werd om een tekening te beschrijven met één bestand. In 1998 werd GSC gekocht door het Belgisch bedrijf Barco ETS, waarmee het eigenaar werd van het Gerber-dataformaat. Een halfjaar later werd de RS-274X Format User's Guide gepubliceerd en het Gerber-RS274-X formaat of Extended Gerber was geboren.

Het einde van Gerber-RS274-D

Een paar jaar na de lancering van Extended Gerber, ging Barco ETS over in Ucamco, dat nu de IP-rechten van de Gerber standaard in bezit heeft. In 2012 besloot Ucamco het Gerber-RS274-D-formaat af te schaffen, waarmee het officieel verouderd is. Standaard Gerber zal niet meer worden gebruikt bij de fabricage van printen. Lees die laatste zin maar een paar keer opnieuw!

Gerber-X2

Er wordt nog steeds gewerkt aan het Gerber formaat om het aan te passen aan de vooruitgang in inzichten en fabricagetechnologie. Door metadata toe te voegen is er intelligentie toegevoegd aan het formaat, zodat het niet langer een kale beschrijving van een afbeelding is, maar een compleet formaat voor het beschrijven van alle eigenschappen van printplaten. Deze tweede uitbreiding, die bekend staat als Gerber X2, is volledig achterwaarts compatibel met X1.


Conclusie

H. Joseph Gerber is waarschijnlijk de enige persoon naar wie een bestandsformaat is vernoemd. Nu u zijn verhaal en de geschiedenis van het Gerber-formaat kent, zult u begrijpen wat die apertuur-codes betekenen en waarom uw PCB-data minimaal in Gerber-RS274-X-formaat moet zijn. Om te zien of uw data voldoet aan dit formaat en of uw kaart kan worden gefabriceerd, kunt u het beste gebruikmaken van Eurocircuits’ gratis online PCB data visualizer tools. Bekijk ook deze ontwerprichtlijnen zodat u meteen op de goede manier van start gaat.

Meer lezen

Eurocircuits PCB Visualizer
Eurocircuits PCB Checker
Eurocircuits PCB Solver
Eurocircuits PCB Configurator
Eurocircuits Panel Editor
Eurocircuits Marking Editor
Foto's toevoegen aan uw print met PCB PIXture van Eurocircuits
BINDI pool van Eurocircuits
Smart Menu’s van Eurocircuits
Eurocircuits’ SEMI - FLEX pool voor semi-flexibele PCB’s
Eurocircuits Standard Pool: zeer hoogstaande en uitgebreide technologie