Review
Voorbeeld van een kleine voeding op experimenteerprint


Een handige functie voor het controleren van verbindingen is de Potentials-knop. Daarmee worden alle printsporen waarover hetzelfde signaal loopt van dezelfde kleur voorzien. Zo is gemakkelijk te volgen welke printsporen met elkaar zijn doorbonden via draadbruggen. Op die manier kun je snel zien of er iets op een verkeerd spoor is aangesloten.

Het programma is standaard voorzien van meer dan 20 layouts met verschillende indelingen en afmetingen. Daarnaast zijn er nog drie breadboard-configuraties, zodat je LochMaster ook voor schakelingen op breadboard kunt gebruiken. Er is ook een layout beschikbaar voor de populaire Elex-experimenteerprint van Elektor in verschillende groottes. En tenslotte kun je nog je eigen layouts maken.

Abacom heeft op ons verzoek zelfs een layout gemaakt voor het nieuwe ELPB-NG (Elektor.Labs Prototyping Board - New Generation) van Elektor, die als download in hun Lochmaster-forum beschikbaar is. Daarbij stuitten we wel op een van de beperkingen van Lochmaster: Het programma is niet ontworpen voor het gebruik van dubbelzijdige experimenteerprinten zoals het ELPB-NG. In dat geval moet u zelf bijhouden welke verbindingen er tussen boven- en onderzijde van de print aanwezig zijn en de Potentials-knop biedt dan ook niet meer veel hulp. Op dit moment zijn dubbelzijdige experimenteerprinten echter nog niet wijdverbreid. Misschien kan Abacom deze functionaliteit in een toekomstige versie toevoegen.

Voor allerlei soorten gewone experimenteerprinten is Lochmaster in elk geval een handig programma dat eenvoudig te bedienen is en een goede hulp biedt bij het opbouwen van kleine schakelingen, vooral als men nog niet zoveel ervaring heeft op dit gebied.