Opvallende punten

De verende meetpunt dient tevens als voedingsschakelaar.
Voordat je de IkaScope gaat gebruiken, is het verstandig om rekening te houden met een aantal eigenschappen die het gevolg zijn van de bij de IkaScope gevolgde ontwerpfilosofie.
Om te beginnen heeft de IkaScope door zijn constructie slechts één meetkanaal (een normale scoop heeft er gewoonlijk twee). Verder moet je de pen altijd met de hand ingedrukt houden op een meetpunt, zodra de druk wegvalt stopt de meting. Het is dus niet mogelijk om de IkaScope vast aan te sluiten op een meetpunt. Dat kan bij bepaalde toepassingen heel handig zijn, maar bij andere juist niet.
De maximale sample-snelheid is behoorlijk hoog, namelijk 200 Msamples/s. De ingangsbandbreedte ligt, afhankelijk van de stand van de ingangsverzwakker, tussen 30 en 50 MHz.
De ingangsgevoeligheid van de IkaScope loopt van 100 mV/div tot 10 V/div. Erg zwakke signalen zijn daarmee niet zo goed te meten. De maximale ingangsspanning ligt op ±40 V, voor de meeste metingen is dat zonder meer voldoende.
De IkaScope is galvanisch gescheiden t.o.v. de computer dankzij de draadloze communicatie. Zelfs zijn USB-voedingsaansluiting is intern galvanisch gescheiden van de overige elektronica.

In de praktijk

Aan de achterzijde zitten 2 indicatie-LED's en een
micro-USB-connector voor het laden van de accu.
Deze meetpen is zo afwijkend door zijn vorm en gebruik dat dit een heel andere manier van meten tot gevolg heeft. Sommigen in het Elektor-lab vonden het een heel handig ding om wat punten in een schakeling te checken, anderen gaven de voorkeur aan een "normale" scoop.
Na enkele weken gewerkt te hebben met de IkaScope, ben ik er nog steeds niet aan gewend. Aan de ene kant vind ik de constructie van het ding heel slim, maar aan de andere kant heb ik moeite met het feit dat ik steeds de IkaScope-pen op een meetpunt gedrukt moet houden om een signaal te kunnen volgen. Vooral bij het werken aan testschakelingen in het lab wil je graag je handen vrij hebben om iets in de software te veranderen of een generator te bedienen. Maar ik kan me voorstellen dat het apparaatje heel handig kan zijn in het veld, als ergens snel enkele metingen moeten worden verricht.

Conclusie: De IkaScope is een uniek innovatief concept dat door zijn opzet ook wat haken en ogen heeft. Voor uitgebreide metingen in het lab is hij in mijn ogen niet zo geschikt vanwege de aparte bediening. Service-monteurs en elektronici on the road die niet veel apparatuur willen meeslepen, zullen er zeker gelukkig mee zijn. Dit comfort heeft echter wel zijn prijs.