Hoewel wij er hier bij Elektor graag anders over denken, kan niet worden gezegd dat elektronica-tijdschriften uit de hobby-categorie ook maar enig vertragend effect hebben op grote technologische veranderingen op het gebied van elektronica. En dan heb ik het niet over de overgang van bijvoorbeeld de gloeilamp naar de LED, maar over ‘Grote Veranderingen’ zoals (in willekeurige, niet-chronologische volgorde):
 
  • van elektronenbuizen naar transistors;
  • van discrete onderdelen naar geïntegreerde schakelingen (IC’s);
  • van discrete onderdelen en IC's naar SMD's;
  • van vrijwel alles naar microcontrollers;
  • van vrijwel iedere microcontroller naar een ARM-component;
  • van analoge naar digitale audio;
  • van loodhoudend naar loodvrij soldeer.

Hoe klein als hun invloed op de ontwikkeling van de elektronica van 1930 tot heden ook was, de hobbytijdschriften zijn altijd een goed middel geweest om te zien hoe deze aardverschuivingen de manier beïnvloedden waarop elektronica in laboratoria, op scholen en thuis werd ontworpen, gemaakt en ervaren. 

Toen de transistor zijn intrede deed in de hobbywereld, verklaarden buizengebruikers dat deze kwetsbare kleine dingen het einde van de zelfgebouwde elektronica inluidden. Hetzelfde gebeurde bij de introductie van de IC’s en een tijdje later die van de SMD’s. Toen Elektor in 1985 in één editie zowel het eerste SMD-achtergrondartikel als het eerste project met SMD’s publiceerde, kreeg de uitgever te maken met twee vloedgolven uit tegengestelde richtingen: De SMD-fans die “meer, meer” riepen en de SMD-haters die dreigden hun abonnement op te zeggen. En Elektor... was genoodzaakt om voor een paar weken een uitzendkracht voor de telefooncentrale in te huren om de stroom klachten te beantwoorden. De jongedame las hierbij een getypt script van de hoofdredacteur voor waarin stond dat “hoewel SMD de weg naar de toekomst is, het nog een lange tijd zal duren voordat deze gemeengoed is geworden”. 

Alle genoemde veranderingen hebben grote gevolgen gehad, waaronder mensen die hun hobby ‘bevroren’ op het niveau waar ze zich vertrouwd mee voelden en weigerden mee te gaan met weer zo’n in het technisch nieuws aangekondigde rage. Van veel oude technologieën werd gezegd dat ze voor eeuwig zouden verdwijnen, maar iedere keer waren er trouwe supporters die maakten dat de verouderde technologie vele jaren later met groot succes weer zou opduiken, denk aan de elektronenbuis en de vinylplaat. En ik gebruik nog steeds loodhoudend soldeer! 

Bij welke elektronische technologie:
 
  • betreurde u het
  • was u er blij mee

dat deze plaatsmaakte voor iets dat ‘meer geavanceerd’ was? 
Reageer via de ‘commentaar’-button hieronder. Uw leeftijd zal niet worden onthuld J