Veel elektronici maken bij het opbouwen van kleine (proef)schakelingen gebruik van experimenteerprint. Helaas bieden de bekende print-layout-programma's hiervoor weinig ondersteuning, zodat men uiteindelijk zelf zit te puzzelen waar en hoe de componenten het beste geplaatst en doorverbonden kunnen worden. Het programma LochMaster biedt in zulke gevallen de helpende hand.

Dit programma van het Duitse bedrijf Abacom bestaat al jaren en de laatste grote update stamt inmiddels al van 2011, maar dat doet niets af aan de kwaliteit en bruikbaarheid van het programma. De huidige versie 4.0 draait prima onder de meeste Windows-versies tot en met versie 8 (10 hebben we nog niet geprobeerd).

LochMaster is geen echt CAD-programma, maar meer een visueel hulpmiddel om "droog" te oefenen hoe je de componenten voor een schakeling het beste op een experimenteerprint kunt opbouwen. Grafisch ziet alles er net zo uit als in het echt. Je ziet de vorm van elke component en er is zelfs een 3D-mode waarbij veel onderdelen van een plaatje worden voorzien om het er allemaal nog wat levensechter uit te laten zien.

De omgang met het programma is eenvoudig. Je selecteert een onderdeel uit de vrij omvangrijke bibliotheek (waaraan je zelf nog onderdelen kunt toevoegen), plaatst dat op de gewenste plek en kunt er zelfs een waarde bij invullen. Natuurlijk kunnen er ook draadbruggen worden gelegd. Op deze wijze kan de complete schakeling worden opgebouwd. Er is een functie om de componentenzijde van de print half doorzichtig te maken, zodat je de printsporen aan de onderzijde kunt volgen. Maar met een druk op een andere knop kan de print ook worden omgedraaid om de onderzijde met de kopersporen beter te kunnen bekijken.