Natuurlijk weet ik dat Atmel nu Microchip is, maar toch was ik verrast toen ik op mijn bureau een Atmel ATtiny817 Xplained Mini-kaart samen met een Microchip USB-stick aantrof. En wat te denken van deze regel aan het einde van het bijgesloten persbericht? “Ga voor meer informatie naar Microchip’s Website op www.atmel.com/tinyAVR”. Een meervoudige persoonlijkheidsstoornis?

Laten we eens goed kijken naar deze kaart en de microcontroller die erop zit.

Het vierkante ATtiny817 Xplained Mini-board meet 60 x 60 mm en er steekt aan één kant een micro-USB-connector uit, waardoor de kaart een vreemde vorm heeft. Dit uitsteeksel heeft de afmetingen van een type-A USB-connector die rechtstreeks op een USB-poort zou kunnen passen, maar dat gaat niet, omdat er een micro-USB-connector is gemonteerd in plaats van contacten op de rand van de kaart. De ontwerper had vast en zeker goede redenen om het zo te doen.

Er zitten veel gaten in de kaart. De gaten met vierkante soldeereilanden zijn compatibel met Arduino-shields. Rond sommige andere gaten zijn witte rechthoeken gedrukt. De kaart heeft een LED voor de gebruiker, een drukknop en twee QTouch-pads. Er is ook een mini embedded debugger (mEDBG) waarmee programmeren en debuggen vanuit Atmel Studio 7 (AS7) mogelijk is, maar het is ook een virtuele COM-poort (zorg ervoor dat het DTR-signaal wordt geactiveerd door het terminalprogramma om deze poort te laten werken). Er zijn veel configuratie-opties beschikbaar voor wie kan omgaan met een soldeerbout.

Core Independent Peripherals

Midden op de kaart zit de ATtiny817. Het is een lid van een nieuwe generatie van 8-bits tinyAVR µC’s met Core Independent Peripherals (CIP’s). Binnenin de chip vinden we weer de gespleten persoonlijkheid: de kern is een Atmel AVR, de core independent peripherals zijn Microchip PIC. Op het moment dat we dit schrijven zijn er vier familieleden: ATtiny817, ATtiny816, ATtiny814 en ATtiny417. De Microchip-website noemt ook een ATtiny416, maar de Atmel-site kent die niet. In het datasheet zien we ook nog de ATtiny1616 en de ATtiny1617, waarschijnlijk komen die in de toekomst op de markt.

De tiny8xx hebben 8 KB flashgeheugen, de tiny4xx-typen hebben 4 KB (en de 16xx’ers zullen 16 KB hebben). Het tweede cijfer, de ‘1’, geeft aan welke features de chip heeft, dus we kunnen nog meer broers en zusters verwachten in deze familie. Het laatste cijfer geeft het aantal pennen aan: ‘7’ betekent 24 pennen, ‘6’ staat voor 20 pennen en ‘4’ voor 14. Wat zou ‘5’ betekenen?

De chips zijn voorzien van de gebruikelijke periferie zoals timers, USART, SPI, TWI (I²C), ADC, enz., maar er is ook wat minder alledaagse periferie zoals een 8-bits DAC, Configurable Custom Logic (CCL) voor logica om de verschillende functies aan elkaar te koppelen, twee programmeerbare LookUp Tables (LUT’s) programmeerbare logica en andere functies, een CRC-checker (CRC-16 CCITTC), een Port Multiplexer voor het verplaatsen van enkele pennen en een Event System (ES). Het ES is het onderdeel dat kern-onafhankelijke periferie (CIP’s) mogelijk maakt. Hiermee kan een verandering in één periferie-onderdeel (de Event Generator) acties in andere periferie (de Event Users) triggeren via Event-kanalen zonder tussenkomst van de CPUMidden op de kaart zit de ATtiny817. Het is een lid van een nieuwe generatie van 8-bits tinyAVR µC’s met Core Independent Peripherals (CIP’s). Binnenin de chip vinden we weer de gespleten persoonlijkheid: de kern is een Atmel AVR, de core independent peripherals zijn Microchip PIC. Op het moment dat we dit schrijven zijn er vier familieleden: ATtiny817, ATtiny816, ATtiny814 en ATtiny417. De Microchip-website noemt ook een ATtiny416, maar de Atmel-site kent die niet. In het datasheet zien we ook nog de ATtiny1616 en de ATtiny1617, waarschijnlijk komen die in de toekomst op de markt.