Het importeren van het ATZIP-bestand in AS7

produceerde een waarschuwing over de versie van de Device Startup: die was te oud, zelfs na updaten van het ASF, dus het probleem zat ergens anders. Omdat ik hier nergens informatie over kon vinden, besloot ik het project te maken met de oude Device Startup.



Na het importeren was het tijd voor de eerste test, dus ik drukte op F7 om ‘de oplossing’ te bouwen (oh, wat haat ik dat taalgebruik) en… Helaas! :-(
 
Er waren twee fouten en die hadden waarschijnlijk met elkaar te maken, want ze gingen allebei over clkctrl:
  • Error recipe for target 'src/clkctrl.o' failed
  • Error 'CLKCTRL_CLKSEL_OSC20M_gc' undeclared (first use in this function)
 
Meestal is dit het punt waar ik de moed opgeef en het Device Under Test (DUT) prullemandeer, omdat ik er toch al teveel tijd aan heb besteed, maar omdat ik het heel frustrerend vind om te eindigen met een fiasco, besloot ik toch nog wat verder te zoeken.

Vanaf de programmaregel die de foutmelding had veroorzaakt, kwam ik al snel in het registerdefinitie-bestand iotn817.h waar ik, na wat scrollen, CLKCTRL_CKSEL_OSC20M_gc vond. Een tikfout in de gegenereerde code, een ‘L’ teveel, dat is toch niet te geloven? Blijkbaar had niemand bij Atmelcrochip dit product voldoende getest om zulke domme fouten te vermijden.

Na corrigeren van de tikfout, de oplossing om de oplossing op te lossen, bouwde het programma zonder fouten. Drukken op Alt-F5 om de debugger te starten (na AS7 de mEDBG-firmware te laten updaten) bracht me keurig bij het begin van main(). Eindelijk kon ik er iets mee.

Conclusie

De ATtiny817 en zijn broertjes zijn waarschijnlijk heel mooie microcontrollers met veel interessante mogelijkheden en functies. Het ATtiny817 Xplained Mini-board is een mooi klein kaartje met veel mogelijkheden voor het maken van prototypes dankzij de vele gaten en mogelijkheden voor uitbreidingsconnectors. De integratie in AS7 is goed; ik hoefde niets te doen om de kaart bekend te maken aan de IDE.

Voor software ontwikkeling is het echt heel fijn om een werkende debugger te hebben.

De kaart is te koop voor ongeveer $10 dus iedereen die erin geïnteresseerd is, kan zich dat veroorloven.

Aan de kant van de software ziet het er minder rooskleurig uit: het gebrek aan voorbeeldprogramma’s en de slechte code die de online Start-omgeving genereert maken het onnodig moeilijk om aan de slag te gaan.