We moeten niet wachten op technologie die nog niet volledig ontwikkeld is om ons in de toekomst misschien te redden. De technologie is er al voor ons; nu moeten wij er klaar voor zijn.
 
Solar Image unsplash - Tech Is Not Going to Save Us
(Bron: Unsplash)

Klimaat Technologie

Overal op de planeet krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden. We zouden naar technologische innovatie kunnen kijken om ons uit de klimaathoek te halen waarin we onszelf hebben geïndustrialiseerd. Speculatieve technologieën zoals koolstofafvang, elektrische luchtvaart en geo-engineering worden in de publieke discussie gedropt als dingen die in de niet al te verre toekomst zeker al onze problemen zullen oplossen. Zonder dat we er nu iets voor hoeven te doen.
 
Ik denk dat er een heel eenvoudige reden is waarom technologie ons niet zal redden: dat kan ze al. Er zijn enorme hoeveelheden technologische oplossingen voorhanden. Hernieuwbare energie is de meest voor de hand liggende. We kunnen letterlijk energie uit de lucht plukken. Er zijn zeker technische uitdagingen bij het implementeren van een volledige omslag van fossiele naar hernieuwbare energie, en het zou inderdaad veel inspanning vergen. Maar het had al veel eerder kunnen gebeuren.
 
Een omschakeling naar hernieuwbare energie zou elk land ook minder afhankelijk maken van grote fossiele brandstoflanden zoals Rusland of Saudi-Arabië. De Amerikaanse minister van energie noemde een wereldwijd plan voor schone energie onlangs "het grootste vredesplan van allemaal". Het lijkt erop dat windmolen- en zonneparken overal moeten komen.

Beleidsverandering

De reden dat we niet allemaal al een leven leiden dat gebruik maakt van hernieuwbare energietoepassingen  om onze klimaatcrisis te vertragen en te stoppen, is menselijk. Het overheidsbeleid juicht onze technische bekwaamheid niet toe door de geboden oplossingen zo snel te implementeren als we ze kunnen ontwikkelen, terwijl het de opties die ze kunnen vervangen, aan de kant schuift. Neem de 70-jarige innovatiegeschiedenis van photovoltaïsche zonne-energie. De grootste bijdragen aan deze ontwikkeling zijn geleverd door de VS, Japan, Duitsland en Australië (in die volgorde). De open uitwisseling van ideeën en middelen tussen landen heeft geleid tot het punt waarop zonne-energie vandaag de dag op zonnige locaties goedkoper is dan de exploitatie van bestaande energiecentrales op fossiele brandstoffen. Een geweldige prestatie, maar een meer ondersteunend internationaal overheidsbeleid had deze ontwikkeling kunnen bespoedigen tot minstens de helft van deze tijd. We hadden al tientallen jaren volledig op zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen kunnen draaien. Maar zelfs vandaag is dat nog niet het geval.


Door voortdurende technologische innovatie wordt hernieuwbare energie steeds efficiënter, wordt de opslagcapaciteit verbeterd en worden slimmere verbindingen met het netwerk tot stand gebracht. Dergelijke innovatie is absoluut noodzakelijk, maar tenzij we veranderen hoe we onze zeer indrukwekkende technologische toepassingen inzetten - via wetgeving en beleid - zal er niets veranderen.
 
Ook de ontwikkelingen op het gebied van speculatieve technologie zullen daar niet plotseling verandering in brengen. "Denk je eens in wat de mensheid kan doen als klimaatverandering eindelijk de politieke aandacht en financiering krijgt die het nodig heeft." We hebben de technologische kracht; nu hebben we de menselijke kracht nodig.
 

Over de auteur

Priscilla Haring-Kuipers schrijft over technologie vanuit een sociaal-wetenschappelijk perspectief. Ze is vooral geïnteresseerd in technologie die het goede in de mensheid ondersteunt en gelooft sterk in effectonderzoek. Ze heeft een MSc in mediapsychologie en vindt oplossingen voor vraagstukken.


Vertaling: Hans Adams 

WEEF 2022
 

WEEF 2022

The World Ethical Electronics Forum (WEEF 2022), which is slated for November 2022, will build on the momentum from last year's event, where Elektor engineers and other thought leaders discussed ethics and sustainable development goals. Over the next few months, Elektor will be publishing thought-provoking, ethics-related articles, interviews, and polls. Visit the WEEF 2022 website for additional details. 


Vertaling: Hans Adams