Aan de slag
Volgens de Quick Start Guide zijn er zo’n 17 stappen nodig voordat u iets kunt laten zien. Ik zat direct al vast bij stap 1 die luidt: “Zoek en installeer de Visible Things app op uw mobiele apparaat”. Helaas is op mijn  Samsung smartphone Galaxy Trend S7560 met de Play Store niets te vinden dat erop lijkt (de iPhone-versie is wel overal aanwezig).

Na wat internet-onderzoek dacht ik dat ik het via de ‘Avnet Appstore’zou kunnen proberen en kwam alleen maar tot de ontdekking dat ik (1) onvoldoende geheugen in mijn telefoon had en (2) zelfs met voldoende geheugen niet werd herkend en dat er geen optie was om te registreren(!) Uiteindelijk vond ik de volledige 4,7 MB van de app op een obscure website met de naam apkPure. Helaas geen succes, want na het downloaden kreeg ik de melding ‘Problem parsing the Package’. Eerste teleurstelling.

Het blijkt dat mijn 2-jaar oude smartphone voor altijd aan Android 4.2.2 zal vastzitten terwijl minimaal 4.4 is vereist. Mijn collega Chantalle heeft een fraai uitziende Android 6.x smartphone en vond de Visible Things app meteen. Hetzelfde bij collega Raoul. Dus leende ik Raoul’s Samsung Galaxy S3 Neo waarop 4.4 draait. Direct succes, the app installeerde vlekkeloos. Eindelijk was ik in staat om de installatie te voltooien. Hmm, die USB-kabel uit de doos is echt wel kort, maar zo’n 50 cm!
 
Binnen een halve minuut nog meer succes: bij stap 4 van de installatie kreeg ik “Gateway found” — die van mij heet VT-GW-2F31. 



De instelling van de WAN-configuratie (inclusief de toestemming voor de telefoon om als hotspot te fungeren) was niet echt duidelijk, maar uiteindelijk kwam ik terecht bij stap 12 van de 17: het creëren van een account bij avnet.devicepoint.co.uk. Tweede teleurstelling: “You can only register with a valid avnet.eu or avnet.com email address or promotion code at this time”. Waar word ik verondersteld die vandaan te halen? Simpel, vraag om hulp aan de mensen van Avnet Memec Silica. De volgende dag kreeg ik een e-mail en kon ik verder gaan. 

Het verbinden van de IoT-kit met de smartphone liep gesmeerd waarbij ik het VT-GW-2F31 nummer nodig had om de gateway aan te melden. Een paar minuten later had ik mijn doel bereikt: sensordata in de DevicePoint Cloud en van daaruit op het scherm van de smartphone – niet de mijne, maar dat is bijzaak. 

Als leuk idee plaatste ik het sensorboard in een Tektronix 535A oscilloscoop uit 1959 die hier in het Elektor-kasteel op zolder staat, om te kijken of deze niet te warm en/of vochtig wordt of door onverlaten wordt meegenomen (29,5 kg…). Wat lijm uit een lijmpistool was voldoende want er is in dit monster genoeg ruimte voor zo’n klein board (30 x 30 mm). Voor de voeding van de Gateway gebruikte ik inplaats van mijn desktop-pc een el-cheapo netadapter met 5 V uitgangsspanning en zette het geheel binnen Bluetooth-bereik van de als hotspot fungerende smartphone. In vol bedrijf branden er continu drie LED’s op de Gateway en is er één die een beetje knippert om aan te geven dat er data van de sensors worden ontvangen. Op het Smart Sensor board knippert een LED met lage frequentie. Ik hoop dat dit de CR2023-cel niet teveel belast. Wie stelde ook al weer in Elektor voor om alle indicator-LED’s voor altijd te verbannen? Clemens Valens? 

De grafieken die de sensordata weergeven zien er op de smartphone indrukwekkend uit en ik realiseerde mij de uitdaging om hier een lange-termijn loggerfunctie voor analyse, rapportage en workflowbeheer aan toe te voegen. Helaas ontbreekt GPS, dus ik kan de oude scoop niet volgen maar alleen de lichte trillingen zien die worden veroorzaakt door de ventilator die aan onderhoud toe is.
 
Volgens goede Elektor-traditie dacht ik na over de educatieve waarde van de Visible Things kit en kwam tot de conclusie dat eventuele sterke punten naar voren zullen komen bij de datasheets van de sensors en natuurlijk bij het programmeren van de twee ARM microcontrollers. Beide onderwerpen vallen buiten het bestek van dit korte review, maar capita selecta zijn te vinden binnen het domein van Jens’ ‘Pad naar het IoT’ en in recente artikelen over ARM en Bluetooth in Elektor Magazine. Ondanks dat was het opzetten van een multi-sensorsysteem met een geleende smartphone en volledige toegang tot de Cloud — en het gebruik ervan om een antieke oscilloscoop met meer dan 60 hete elektronenbuizen in de gaten te houden — een fantastische ervaring.

Tot slot: Visible Things is een IoT dev-kit in de ‘pro’-klasse met een fraaie collectie sensors en controllers van gerenommeerde fabrikanten inplaats van kickstartende middelbare-scholieren. Een punt van kritiek is de forse prijs van €199 voor de starter-kit. Deze zou alleen te rechtvaardigen zijn als een board met verschillende actuators en Bluetooth was inbegrepen. Ook twijfel ik aan de geloofwaardigheid van Av-Si’s bewering “to propel your next design from Edge to Enterprise” omdat er in werkelijkheid nog heel veel moet worden ontwikkeld en geprogrammeerd om de verschillende sensors, onderdelen en aansluitmogelijkheden samen te smeden tot een professionele verkoopbare toepassing voor e-ondernemers.