Ontwerpers die problemen ondervinden met het testen van apparatuur via de OBD voertuigdiagnosepoort worden vaak geconfronteerd met beperkingen, vooral wanneer er geen echte auto in de buurt beschikbaar is. Gelukkig is het niet nodig om te investeren in dure professionele apparatuur om de taak aan te pakken. Het MiniSim OBD-simulator project uit 2010 biedt een budgetvriendelijke en effectieve oplossing. Hoewel er recentere oplossingen zijn, kan men veel leren van dit interessante project.

OBD-simulator schakeling

De op ATmega8 gebaseerde MiniSim OBD-simulator bootst op efficiënte wijze de communicatie van de OBD-poort van een voertuig na en ondersteunt vier van de meest gebruikte OBD-protocollen. Het is een hulpmiddel van onschatbare waarde voor mensen die zich bezighouden met de ontwikkeling van OBD-hardware of -software, maar ook voor algemene testdoeleinden.

De ontwerper legt uit: "De schakeling bestaat uit een microcontroller met firmware, MOSFET's en comparatoren om de noodzakelijke spanningsomzetting van 5 V naar 12 V en omgekeerd uit te voeren. Met de potentiometers kunnen de gesimuleerde voertuigsnelheid en het toerental van de motor worden geregeld."
 
MiniSim OBD Simulator circuit
De simulatorschakeling bevat een ATmega8 microcontroller geklokt op 6 MHz.
De simulatorschakeling bevat een ATmega8 microcontroller geklokt op 6 MHz. De voorgeprogrammeerde MiniSim OBD-simulator controller kan vier protocollen en vier foutcodes implementeren. Daarnaast is het mogelijk om 11 andere foutcodes te configureren via de OBD2-interface. Specificaties:
  • Vier vooraf gedefinieerde protocollen: KWP2000 Fast Init, KWP2000 Slow Init (5-Baud Init), ISO9141-2 en PWM J-1850.
  • Protocolkeuze met DIL-schakelaars
  • Vier vooraf gedefinieerde foutcodes
  • Tot 15 configureerbare foutcodes
  • Sensorgegevens voor snelheid en toerental instelbaar met potentiometers
  • MIL genereren met drukknop
  • "Connect" en actieve "MIL"-indicatoren
  • Freeze frames slaan sensorgegevens op wanneer MIL wordt gegenereerd.
  • Verschillende assemblagemogelijkheden


 
Sample PCB with mounted OBD connector
Een voorbeeldprint met een horizontaal gemonteerde OBD-connector

Meer schakelingen en projecten 

Het artikel "OBD2 Mini Simulator," van Folker Stange en Erwin Reuss verscheen voor het eerst in Elektor 6-2010. Als u lid bent van Elektor, profiteert u van ElektorMag, een Elektor Store korting op de meeste producten en volledige toegang tot de online Elektor-bibliotheek, waarin dit artikel en vele andere artikelen zijn opgenomen. Als u nog geen lidmaatschap hebt, sluit er vandaag nog een af!

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!Vertaling: Willem den Hollander