Welkom bij Elektor Lab Notes! Elke paar weken zullen technici en redacteuren van Elektor Lab updates plaatsen over nieuwe ontwerpprojecten, technisch nieuws, technische tips en meer.
 
Elektor Lab Notes

Mathias Claussen (ingenieur/redacteur, Elektor)

Hieronder deel ik enkele labnotes over interessante artikelen en projecten die ik in juni tegenkwam. Ik bied ook een paar opmerkingen over mijn werk aan, waarvan ik denk dat je ze nuttig zult vinden. Voel je vrij om contact met me op te nemen op Twitter op @ElektorMathias.

DOOM op de IKEA trdfri — Nep of echt?

Hoewel we DOOM op printers en koffiemachines hebben zien draaien en er zijn pogingen gedaan om het op een DSO te krijgen, hoe zit het met een lamp? Ja, een lamp - die dingen die normaal gesproken licht produceren - kan DOOM draaien, althans dat is korte tijd geschreven op https://next-hack.com. Interessant genoeg is het artikel kort na de release verdwenen, dus als je het wilt zien, moet je het internet archief gebruiken. Ook alle sporen op hackaday.io, youtube, next.hack.com en github zijn per 15/06/2021 verwijderd en laten ons achter met de vraag wat er is gebeurd. Nog een vraag: was dit echt?

Raspberry Pi Pico VGA grafische bibliotheek

Miroslav Nemecek heeft een VGA-bibliotheek gecreëerd die graphics genereert op de Raspberry Pi Pico en die er een arcade-spelmachine van kan maken. Afbeeldingen worden direct weergegeven op basis van sprites die vanuit RAM zijn geladen. Het kan tot 1280 x 960 pixelresolutie in 8-bits kleurenuitvoermodus. Ga naar zijn website om de huidige projectstatus te bekijken. Als je de bibliotheek in actie wilt zien, bekijk dan zijn demonstratie video. Met de Arduino Nano RP2040 Connect dit kan een interessant platform vormen voor gaming en andere toepassingen.
 
Arduino Nano RP2040 Connect
Arduino Nano RP2040 Connect

ESP32-C3

We hebben een eerste test gedaan met de Integrated Development Environment (IDF) op Platform.io en voel dat het nog niet klaar is voor primetime. Hoewel de ESP32-C3 een krachtige vervanging is voor de ESP8266 en veel randapparatuur heeft van zijn grotere broer, de ESP32, heeft de huidige revisie enkele problemen met USB en het opstarten van de IDF is nog steeds een beetje buggy. We hopen dat de volgende siliciumrevisie met bugvrije USB-debugger en seriële interface in de chip werkt zoals bedoeld. Als de stabiliteit verbetert, volgt wellicht binnenkort een hands-on.

Interesse in de Parallax Propeller 2?

Bekijk mijn artikelreeks, "Hands On the Parallax Propeller 2" Ik behandel de basisprincipes van Propeller 2 en ik laat je zien hoe je toegang krijgt tot GPIO en een UART aan de gang krijgt. Ook is er een eerste kennismaking met de SmartPins. Er komt ook een interview met Chip Gracy, ontwerper van de Propeller 2 en oprichter van Parallax.
 
Lab Notes: Parallax Propeller 2
P2 evaluatieboard

LoRa-E5

De LoRa-E5-module van Seeedstudio biedt een STM32WLE5JC Cortex-M4 MCU met ingebouwde LoRa zendontvanger. Deze kleine module kan indien nodig met de hand op uw PCB worden gesoldeerd en zorgt voor de meeste onderdelen die nodig zijn om aan de slag te gaan. Momenteel proberen we een kleine BOB voor te bereiden waarmee deze module standalone kan worden gebruikt of kan worden gecombineerd met een systeem zoals een Raspberry Pi. De BOB zal beschikbaar zijn op de Elektor GitHub-pagina zodat u een voorproefje kunt krijgen van wat we aan het ontwerpen zijn.
 

Clemens Valens (ingenieur/redacteur, Elektor)

Snel prototypes bouwen

Op 10 juni 2021 modereerde ik een informatief webinar met Keith Donadio van Microchip Technology over "Rapid Prototyping Bluetooth Low Energy Android-apps met behulp van MIT App Inventor“. Het introduceert een online les die je gratis kunt volgen bij Microchip University. MIT App Inventor is een leuke manier om snel een Android-app te maken.

Ontwikkelen met RP2040

95% van mijn tijd gaat op aan het maken van video's en het schrijven van artikelen, maar ik probeer zoveel mogelijk ontwikkeling in te perken. Ik ben nu aan het uitzoeken waarvoor ik de Raspberry Pi RP2040-microcontroller zou gebruiken in plaats van een MCU die ik al ken.

Labs-projecten

Als moderator voor het Elektor Labs-platform, bekijk ik elke week nieuwe projecten. Hier zijn een paar recent toegevoegde of bijgewerkte projecten die ik ten zeerste aanbeveel:
   

Luc Lemmens (ingenieur/redacteur, Elektor)

Deze maand was voornamelijk reviewtijd met drie items om te testen en uit te proberen. Hier zijn enkele laboratoriumaantekeningen:

PCBite

In 2019 hadden we al reviews van de Sensepeek PCBite-tools voor handsfree metingen op (SMD) printplaten. Deze keer kreeg ik een set in handen met handsfree oscilloscoop-sondes. Leuke spullen, zeker een aanrader.

LCR-T7

De tweede review gaat over de LCR-T7 Multifunctionele Component Tester van JOY-iT, die onder andere uitstekend geschikt is voor het testen en identificeren van discrete halfgeleiders. De volledige recensie - zoals die van de Sensepeek PCBite - zal later dit jaar worden gepubliceerd.

Cnc router

De test van een CNC-router was minder succesvol; Ik ondervond een technisch probleem, dus hebben we besloten om deze kit (voorlopig) niet op te nemen in onze webshop. We onderzoeken dit met de fabrikant om te kijken of het probleem kan worden opgelost. De machine zag er veelbelovend uit, ook qua prijs.

LISN voor EMC/EMI

Ik heb ook een introductieartikel geschreven voor een project dat Elektor samen met Würth Elektronik heeft ontwikkeld: een DC Line Impedance Stabilization Network (LISN) voor EMC/EMI pre-compliance testen. Het project zelf wordt later dit jaar gepubliceerd en een (deels geassembleerde) kit van het LISN zal in onze webshop worden aangeboden. Ik wil ook het EMC-webinar noemen dat Elektor samen met Würth Elektronik en Rohde & Schwarz gaat organiseren: dit wordt aangekondigd op onze website en in het E-zine zodra de datum is vastgesteld.
 

Jens Nickel (hoofdredacteur, Elektor)

CO2 Meter

Enige tijd geleden kreeg ik een mail van enkele hoogleraren van de Hogeschool in Elektors geboorteplaats Aken. Ze hebben een COmeter voor scholen ontwikkeld, die kan worden gebruikt om een ​​hint te krijgen of de ventilatie goed genoeg is, niet alleen tijdens de pandemie. Omdat het de bedoeling is dat de leerlingen de onderdelen zelf in elkaar kunnen zetten voor educatieve doeleinden (en om het goedkoop te houden), kwamen de ingenieurs op het idee om klemmen te gebruiken voor de bedrading, in plaats van solderen. Zou ik een kit willen hebben, vroegen ze? Ik vond het leuk, en dus stuurden ze me een pakket. Ik moet toegeven dat ik per ongeluk een stuk karton heb weggegooid dat erin zat. En dat was jammer, want die doos was bestemd om later de behuizing te vormen. Maar het ding met de klemmen werkte goed, en dus is een COmeter nu in gebruik om mij ook een teken te geven wanneer ik het raam van mijn thuiskantoor moet openen. Gaan we bij Elektor verslag doen van het project? Ja zeker. Blijf op de hoogte elektormagazine.com!

 

Lab Notes diagram

Streamen

Helaas kan ik maar een klein deel van mijn tijd besteden aan ontwikkelen (dat is, om eerlijk te zijn, meer "knutselen" in mijn geval). Maar enkele weken geleden werd ik geïnspireerd door mijn collega Mathias, die een Raspberry Pi gebruikte met de nieuwe Raspberry Pi-camera om live beelden te streamen naar een computer in zijn netwerk (wordt gepubliceerd in de september editie van Elektor). Ik ben ook toegewijd aan streaming, met behulp van OBS-studio of dure zelfstandige hardware, en dus begon ik onderzoek te doen. Ik heb een aantal projecten gevonden om live video te streamen naar de gebruikelijke platforms zoals Twitch. Daarna begon ik mezelf te ontwikkelen (met veel vrije tijd...). Op de foto zie je een eerste prototype gebaseerd op een Raspberry Pi 4. Deze kan een HDMI-signaal streamen naar een Twitch-account, wanneer de knop wordt ingedrukt. Alles wordt aangedreven door de powerbank aan de voorkant. Het project is nog lang niet klaar voor publicatie, maar ik heb al veel plezier gehad tijdens het leren!
 
Lab Notes: prototype based on a Raspberry Pi 4

CJ Abate (Content Director, Elektor)

Juni was een drukke maand bij Elektor. Hieronder vindt u enkele hoogtepunten en laboratoriumaantekeningen.

Populaire artikelen

Hier is een lijst met enkele van de meest populaire artikelen die we online hebben geplaatst:
  • "Speels beginnen met RISC-V: How to Run Quake 1 on a Microcontroller": Wil je je eerste stappen zetten met RISC-V-gebaseerde MCU's? Elektor-ingenieur Mathias Claussen draait Quake 1-game op een RISC-V-gebaseerde microcontroller. https://www.elektormagazine. com/articles/start-speels-met-riscv
     
  • "Magnetische levitatie op de gemakkelijke manier": Elektor-ingenieur Luc Lemmens duikt in het onderwerp magnetische levitatie. In dit artikel behandelt hij een interessant levitatieproject, inclusief het schema, de montage en de afstelling. 
     
  • "De neuronen in neurale netwerken begrijpen (deel 3): Practical Neurons": In het derde deel van zijn artikelenreeks onderzoekt redacteur Stuart Cording hoe een onderdeel van een autonoom rijdend systeem kan worden geïmplementeerd.
     
  • "Wereld Ethisch Elektronica Forum (WEEF)": Het World Ethical Electronics Forum (WEEF) zal diepgaande gesprekken en debatten bevatten over een breed scala aan ethische kwesties waarmee ingenieurs en elektronicabedrijven worden geconfronteerd. 
     
  • "Circuit Shorts: het tekort aan elektronische componenten": Bezorgd over de wereldwijde levering van elektronische componenten? Bekijk Saar Drimer's gedachten over de gevolgen op lange termijn. https://www.elektormagazine.com/articles/circuit-shorts-electronic-component-shortage

Elektor op Social Media

Naast de verschillende elektronicaprojecten en artikelen waar ons team aan heeft gewerkt, hebben we behoorlijk wat gepost op sociale media. Vergeet ons niet te volgen en uw labnotities te delen.
 

Elektor @ 60

Vergeet tot slot niet dat we het hele jaar door het 60-jarig jubileum van Elektor vieren. De techniek gaat door! Doe met ons mee.
 
Elektor 60

Vertaling: Hans Adams